Inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker ledningsplatsen för styrkorna som bekämpar skogsbranden utan för Hästveda.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker ledningsplatsen för styrkorna som bekämpar skogsbranden utan för Hästveda.

Damberg om bränderna: "Man får skärpa sig"

Nu får vi alla skärpa oss, så att inte rent slarv gör att ännu fler bränder bryter ut i de torra markerna. Det är inrikesminister Mikael Dambergs budskap, efter ett besök vid skogsbranden utanför Hästveda i norra Skåne.

ANNONS
|

- Det är allvar nu. Man får skärpa sig. Det är inte så att man kan grilla när det är förbjudet. Man kan inte jobba med skogsmaskiner när det inte är säkert. Man måste tänka till, för vi har en ny situation i Sverige, säger Mikael Damberg (S).

Han hoppas också att fler ska axla uppdraget som deltidsbrandman, eller välja brandmannayrket på heltid. Brandmännens riksförbund varnar för att nästan 3000 brandmän behöver anställas om räddningstjänsterna ska klara bemanningen under sommarens semesterperiod.

ANNONS

Att rekrytera och lönesätta är kommunernas ansvar, framhåller Damberg. Statens ansvar är att bygga ut utbildningarna.

Locka fler

- Jag hoppas att de framgångsrika insatser som räddningstjänster gör runtom i Sverige får mycket positiv uppmärksamhet och att det också ska locka fler att gå in i det här yrket, säger Mikael Damberg.

Han tycker att det är oroväckande att Sverige redan så här års drabbas av både skogsbränder och gräsbränder.

Ministern menar att det beror på klimatförändringar och hans slutsats är att Sverige måste skaffa sig en bättre beredskap för att hantera bränder.

Hästveda imponerar

Brandbekämpningen utanför Hästveda är imponerande, anser han, och lyfter särskilt fram samarbetet mellan de skånska räddningstjänsterna och alla de lantbrukare som ställt upp med både maskiner och arbetskraft.

Men han känner sig inte lugn inför sommaren.

- Jag är trygg med att vi har en starkare beredskap den här sommaren än förra sommaren, inte minst de flygande resurserna med 30 helikoptrar. Men jag är inte lugn.

ANNONS

TT

ANNONS