Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Damberg: Vi är bättre förberedda i år

Skogsbrandssäsongen har redan dragit i gång samtidigt som förra sommarens bränder finns i färskt minne. Men den här gången har staten sett till att förbereda sig, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS
|

"Jag tänker på dem som drabbas med anledning av dessa bränder och på alla som nu deltar i släckningsarbetet", skriver Mikael Damberg i ett Facebookinlägg efter tisdagens rapporter om en rad skogsbränder runt om i Sverige.

Vad har han då tänkt sig att göra åt problemet?

- Framför allt vet vi hur viktig den första tidens insatser är. Det är väldigt svårt när bränderna blir väldigt stora. Därför är det viktigt att de kommunala räddningstjänsterna kan gripa in snabbt, säger Mikael Damberg till TT.

ANNONS

Extra resurser

Det är de lokala räddningstjänsterna som får göra grovjobbet när bränderna brakar loss. I år har de fått hjälp av fler skogsbrandsdepåer, extra stödmateriel och slangar, ett utbyggt kommunikationssystem, utbildningar samt en helt ny resurs som inte fanns förra året, framhåller Damberg.

- MSB har tecknat avtal med 30 helikoptrar från privata helikopterföretag som finns i beredskap för att tidigt kunna släcka bränderna. Tidigare fick kommunerna ringa in helikoptrar eller ta hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar, säger han.

"Jag är inte lugn"

TT: Så du känner dig lugn?

- Nej jag bara konstaterar att vi är bättre förberedda än förra året, jag är inte lugn, man ska vara på tå.

- Regeringen följer det här väldigt noga och skulle det behövas är vi redo att vidta fler åtgärder.

ANNONS

Mikael Damberg påpekar även att allmänheten har ett stort ansvar i att förhindra att bränderna bryter ut.

- Det är viktigt att man tar myndigheternas rekommendationer på fullaste allvar och att man lyssnar på eldningsförbuden för det här är på riktigt. Vi har en situation som är allvarligare nu än tidigare.

TT

ANNONS