Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokat Göran Hjalmarsson, som är företräder 13 av brottsoffren i terroristrättegången i Stockholm.

De var tiondelar från döden

Rakhmat Akilov hade ett syfte: att döda dem. Men känslorna är dubbla hos dem som befann sig på Drottninggatan och undgick döden med någon tiondels sekunds marginal.

- Det är starten på något nytt – nu har snart ett år gått sedan den här händelsen inträffade, detta fruktansvåda dåd. Men det är också en skräckinjagande tanke för dem: att veta att de snart, om en månad ungefär, ska träffa den här personen, säger advokat Göran Hjalmarsson, som är företräder 13 av brottsoffren i Stockholms tingsrätt.

I mars kommer alltså Hjalmarssons klienter att förhöras som målsägande, men redan på tisdagen fanns två av dem på plats i rätten och kunde iaktta Akilov.

- Det var mycket starka upplevelser för dem – att få se den terroriståtalade som hade ett enda syfte i förhållande till dem, nämligen att döda dem. Det var skakande att se mina klienter efteråt, säger Hjalmarsson.

Han betonar att alla hans klienter bara var centimeter från att bli överkörda av den framrusande lastbilen.

- Det handlar om kanske någon tiondels sekund. Jag har tittat på övervakningsfilmerna tillsammans med dem, de som finns på filmerna, och det är väldigt starka bilder.

Att några av brottsoffren valt att redan nu följa rättegången, trots att deras fall kommer att avhandlas senare, kan vara en del av deras läkningsprocess, resonerar Hjalmarsson:

- Det också på min inrådan. Jag har sagt att de ska göra det, om de orkar. Erfarenhetsmässigt från liknande stora mål vet man att brottsoffret mår bättre av att få konfrontera och se gärningsmannen. Han förminskas i någon mening för dem.