Demonstrationer mot vaccinpass i Göteborg och Stockholm

Tusentals människor samlades på lördagen i Stockholm och Göteborg för att demonstrera mot vaccinpass.
Demonstranten Marta ogillar att samhället stänger ute ovaccinerade.
– Det är odemokratiskt att försöka stoppa människor från ett samhälle de varit med och byggt upp, säger hon.

ANNONS

Tusentals demonstranter i Stockholm tågade från Norrmalmstorg till Sergels torg i city för att visa sitt missnöje mot vaccinpassen och restriktionerna till följd av covid-19-pandemin. Arrangemanget bevakades av en stor mängd poliser. I Göteborg samlades 3000-4000 personer under samma paroll.

”Ja till frihet, nej till vaccinpass” skanderade demonstranterna i Stockholm gång på gång och på plakaten fanns budskap som ”Min kropp mitt val” och ”Love life ban vaccinpass”. Men där fanns också skyltar kritiska till media, den politiska ledningen och det kontantlösa samhället.

I tåget, som arrangerats av Frihetsrörelsen, gick såväl unga som gamla, många föräldrar med barn och barnvagnar. Där fanns också personer med flaggor med Piratpartiets logotyp, andra som uppgavs komma ur högerextrema grupperingar som NMR, Nordiska motståndsrörelsen, och mörkklädda män med täckta ansikten som fyrade av bengaler och sades tillhöra supportergrupperingar.

ANNONS

”Utesluter människor”

Tidningen talade med några av demonstranterna. Samtliga hade avböjt vaccinering och är starkt emot krav på vaccinpass vid till exempel allmänna sammankomster.

Alex som bar en skylt med budskapet ”Medicinsk apartheid är lika med diktatur” var en av dem. Han har inte tagit något vaccin alls de senaste tio åren och han menar att krav på vaccinpass gör att Sverige inte längre kan anses vara en demokrati.

– Vaccinpasset utesluter människor som inte har tagit det så kallade vaccinet, säger han.

Marta och hennes son fanns också i folkmassan i Stockholm. Ingen av dem har vaccinerat sig. Marta anser att det är en mänsklig rättighet att få delta i samhället, även som ovaccinerad.

– Annars är det tyranni, säger hon.

Flera personer höll tal på Sergels torg, ”plattan”, i Stockholm. Bland annat komikern Peter Wahlbeck, arrangören Max Winter och influencern Natalie Jonsson.

Wahlbeck till riksdagen?

Läkaren Nils Littorin, som tidigare skrivit en debattartikel i GP med kritik emot vaccinpassen, höll också tal.

– Vi är inte antivaxxers, vi är för vetenskap. Men också för samtycke och rätten att säga nej, säger han.

Peter Wahlbeck menade i sin tur att åtgärder som vaccinpass är oproportionerliga och hävdade dessutom från scenen:

– 99 procent av oss klarar av den här influensan.

ANNONS

Wahlbeck fick jubel av folkmassan när han slog fast att det engagemang som nu finns emot vaccinpassen måste följas upp:

– Detta måste leda till att vi organiserar oss och kommer in i riksdagen.

Spontandans till Queen

Efter talen spelades Queens låt ”I want to break free”, samtidigt som många åskådare började spontandansa.

Arrangemanget hade tillstånd för 3 000 deltagare, av säkerhetsskäl. Enligt Expressen kan demonstrationen ha samlat så många som 9 000 personer, men arrangemanget fick fortsätta utan att polisen avbröt.

Vid 16-tiden kunde polisen i Stockholm meddela att allt har gått lugnt till på platsen, och att inga ingripanden har behövts genomföras.

– De börjar trappa av nu, men de har fått förlängt så att de kan hålla på så länge de behöver, säger Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen.

Betonar eget ansvar

Max Winter är en av personerna bakom organisationen Frihetsrörelsen som arrangerade demonstrationen. Även han höll tal på Sergels torg.

Enligt Winter är syftet med arrangemanget att protestera mot det ”vi och dom-samhälle” han anser växer fram och där vaccinpass avgör hur man får röra sig och verka i samhället.

– Det går egentligen mot grundprinciperna i våra mänskliga rättigheter och det är den sakfrågan som många upplever som ett problem, säger han.

ANNONS

Vaccinationsbevis krävs i Sverige vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus med fler än 50 deltagare.

Är det en mänsklig rättighet att få gå på sådana tillställningar?

– Nu pratar vi snarare om utvecklingen, att man ens har vaccinpass i samhället, och att vissa medborgare har fler rättigheter än andra, säger Winter.

Måste man inte också väga det mot nyttan, om vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom?

– Jag tror att alla människor får ta eget ansvar för sin hälsa i alla avseenden. Går man till folksamlingar får man själv ta ansvar för det.

Demonstration utan tillstånd i Göteborg

Under lördagen pågick också en demonstration i Göteborg. Enligt Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, deltog mellan 3000 och 4000 personer i demonstrationen som inte hade tillstånd.

När inget tillstånd finns får man väga det mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten, som väger tyngre, enligt Christer Fuxborg.

– Sedan får man ställa det mot om de här personerna skulle göra sig skyldiga till någon form av brott, eller om det kan fortgå utan påverkan på samhället, säger han.

Varför ska man ha tillstånd, om rätten att demonstrera ändå i regel väger tyngre?

– Har du tillstånd har ju myndigheten redan prövat det så att säga. Då kan man göra avvägningar med trafiken och spårvägen för att minimera störningar. Men nu blir det oplanerat, vi vet inte om de kommer gå den vägen som vi tror eller hur många som kommer att delta, säger Christer Fuxborg.

ANNONS

Vid 18-tiden kunde polisen meddela att även demonstrationen i Göteborg hade gått lugnt till, och att deltagare hade börjat skingra sig från Götaplatsen.

ANNONS