Den kraftiga branden förstörde stora delar av Lisebergs nya vattenvärld. Bild från måndagen.
Den kraftiga branden förstörde stora delar av Lisebergs nya vattenvärld. Bild från måndagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta vet vi om Lisebergsbranden

ANNONS

Vad har hänt?

Klockan 10.06 på måndagen den 12 februari larmades räddningstjänsten om en brand i Lisebergs nya vattenvärld Oceana.

Brandförloppet var oerhört snabbt och ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) utfärdades på grund av den kraftiga röken.

Filmer från branden visar flera explosionsliknande smällar, bland annat när fönsterrutorna i det stora takvalvet gav vika. Enligt räddningstjänsten inträffade troligen även någon form av brandgasexplosion.

En person saknades på tisdagen fortfarande efter branden. 16 personer fick uppsöka vård för lindriga skador.

Branden var ännu på tisdagsförmiddagen inte helt släckt, men under kontroll.

Enligt räddningstjänsten har vattenpalatset stora skador, däremot har vissa delar som omklädningsrum, caféer, personalrum och driftsutrymmen kunnat räddas.

ANNONS

.

Vad vet vi om brandorsaken?

Hittills ingenting. Enligt ett internt meddelande hos Liseberg bröt branden ut i en av vattenrutschkanorna, som delvis stack ut utanför bassänghallen. Den spred sig sedan snabbt in i själva byggnaden.

Enligt huvudentreprenören NCC:s första uppgifter bröt branden troligen ut i samband med ett arbetsmoment. Niklas Sparw, ansvarig för byggverksamheten i Sverige, kunde på tisdagen inte ge närmare besked än så.

– Det är för tidigt att uttala sig om vad exakt för arbeten som utförts och vad som orsakat branden, jag vill inte spekulera i det.

.

Vad är Oceana?

Lisebergs nya vattenvärld Oceana, som skulle ha öppnat framåt sommaren, ligger precis söder om nöjesparken. Expansionen söderut är en del av Lisebergs jubileumsprojekt med anledning av 100-årsfirandet i fjol.

Det första spadtaget togs i november 2020. I februari började man fylla upp poolerna, totalt 1,2 miljoner liter vatten.

Oceana skulle enligt planen ha 14 olika vattenattraktioner, varav fyra större vattenrutschkanor. I projektet ingår även ett hotell, som öppnade förra året.

Oceana täcker cirka 13 600 kvadratmeter, varav utedelen är 4 000 kvadratmeter och bassänghallen är 6 000 kvadratmeter. Badvärlden ska kunna ha 1 750 besökare samtidigt när utedelen är öppen sommartid. Liseberg har räknat med 500 000 besökare om året totalt.

ANNONS

Äventyrsbadet har enligt Liseberg kostat cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

Enligt Lisebergs vd Andreas Andersen är det i nuläget oklart i vilken utsträckning Oceana kan återuppbyggas.

– Vi kommer att ta oss igenom detta. Men det blir tufft, säger han.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS