Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rossana Dinamarca (V). Arkivbild.

Dinamarca polisanmäler Janouch efter tweet

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) polisanmäler samhällsdebattören Katerina Janouch. Detta efter flera kritiserade inlägg på Twitter. Samtidigt förlorar Janouch jobbet på Viking Line då "förtroende är förbrukat".

- Hon är fullt medveten om vad hon startar, att hon har en lång rad personer som följer hennes vinkar och det blir en uppvigling mot mig med en rad sexistiska och rasistiska kommentarer. Så därför kände jag bara att det räcker, säger Rossana Dinamarca till TT.

Hon lämnade in polisanmälan under måndagen.

"Utred som förtal"

Upprinnelsen är ett Twitterinlägg av Katerina Janouch med en bild på Dinamarca, tagen vid hennes deltagande i Ung i Sveriges manifestation mot utvisningarna till Afghanistan. Bilden, med texten "Trappan är mer effektiv än Tinder", visar Dinamarca sittande på Medborgarhusets trappa med bara ben i en kort kjol eller shorts.

- Det finns anledning att polisen utreder om det här är förtal, eftersom bilden är ihopkopplad med den text som Katerina Janouch skrev, och påstår att Rossana Dinamarca gör någon slags sexuell invit. Det tycker jag man bör utreda om det ska föranleda ansvar eller inte, säger Dinamarcas advokat Claes Borgström.

Han tillägger att Janouch också har en tanke med att kränka Dinamarca för hennes politiska åsikter.

"Extremt osmakligt"

Under måndagen la Katerina Janouch ut en ny bild på vänsterpolitikern där hon är på en strand iklädd en t-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker 2015". Det var en tröja som Dinamarca fick från Nyheter24 med motiveringen att hon stod upp mot rasism efter att ha sagt "du är inte min talman" till sverigedemokraten Björn Söder.

- Jag förstår att det är för att hon gärna vill göra mig mindre trovärdig i att jag inte vill bli sexualiserad av henne. Det är ett klassiskt grepp när det gäller kvinnor och övergrepp. Det tycker jag är extremt osmakligt, säger Rossana Dinamarca.

Janouch har även skrivit ett blogginlägg under måndagen om Dinamarca.

- Hon fortsätter att antyda att mitt syfte med att vara på Medborgarplatsen var att söka upp sexuella kontakter.

Det är de upprepade inläggen som gör att hon polisanmäler författaren och sexrådgivaren.

Avbryter samarbete

Janouch förlorar också sitt uppdrag för Viking Lines expertgrupp för sexuella trakasserier.

- Ursprungligen gick vi ut med att det inte fungerar utifrån vårt samarbete att hon twittrar om Rossana Dinamarca som hon gjorde i helgen. Och i dag har det fortsatt och kommit en polisanmälan, och därmed känner vi att vårt förtroende är förbrukat, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line till TT.

Fokus har hamnat fel och Viking Line har blivit indraget i en politisk diskussion där man inte har något att tillföra, enligt Hansi.

- Vi har väldigt bra kompetens (i expertgruppen) som det är och har starka namn. Det här är en del av ett större arbete. Vi låter det här sätta sig och smälta det som har hänt och går vidare med fokus på kvinnornas trygghet, säger Eleonora Hansi.

Janouch: Bad om ursäkt

TT har sökt Katerina Janouch för en kommentar. Till den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag säger hon att Sverige alltmer börjar likna Turkiet där man straffas för att håna makten.

- Jag tog bort tweeten och bad henne om ursäkt. Jag vill inte såra och vara elak. Att andra väljer att rikta hat mot henne kan jag bara beklaga. Varför hon polisanmäler mig för vad andra skriver kan jag inte förstå, säger Katerina Janouch till sajten.