Att använda fentanyl som drog är livsfarligt på grund av den stora risken för överdos.Arkivbild.
Att använda fentanyl som drog är livsfarligt på grund av den stora risken för överdos.Arkivbild.

Dödsdrog skördar allt fler liv i Sverige

Dödstalen kopplade till olika varianter av fentanyl ökar i Sverige. Det började som ett läckage från sjukvården, men nu är det de nya varianterna som illegalt säljs via internet som skördar flest liv.

ANNONS

- Det här är ju gifter i allra högsta grad. Substanserna är så oerhört potenta att man riskerar livet vid minsta överdosering, säger Stewe Alm, analytiker vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Under årets tio första månader dog 23 personer av fentanyl, som används som smärtstillande medel inom vården. Under samma period dog 74 personer av så kallade fentanylanaloger, som i olika varianter säljs via internet, ofta i form av nässpray, pulver och tabletter.

ANNONS

Det kan jämföras med 2015, då 58 personer på tolv månader avled av fentanyl och 43 av fentanylanaloger, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Extremt potent

Överlag beskrivs fentanyl som extremt potent, 50 gånger starkare än heroin. Men styrkan varierar väldigt mycket mellan olika varianter, berättar Kai Knudsen, överläkare och drogexpert på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

- De som köper detta på svarta marknaden har inte koll på vilka analoger de får. Det finns inga garantier och därför är det oerhört farligt, säger han.

Kai Knudsen har själv behandlat personer som drabbats av överdos.

- Det är beklämmande, eftersom det är så många dödsfall och så många unga människor som dött.

Nya varianter

Ett problem för polisen har hittills varit att det hela tiden kommer nya fentanylvarianter och att det tar tid innan de hinner narkotikaklassas.

- Ett förslag är att samtliga möjliga fentanylanaloger blir klassade i förhand, innan de dyker upp på marknaden, säger Stewe Alm.

ANNONS

I väntan på det kommer polisen att inleda ett nära samarbete med Folkhälsomyndigheten, som har det nationella ansvaret för att föreslå nya substanser för klassning. Polisen för också dialog med åklagare om att använda andra lagrum än i dag när försäljningen av fentanylanaloger ska bekämpas.

Fentanylmissbruket är globalt, men de som säljer via internet i Sverige är några få, inhemska aktörer. Enligt Stewe Alm har polisen bra kläm på var de finns och flera har lagförts. Flera hemsidor har också stängts.

Experimenterande

Polisen har också aktivt sökt upp personer som de vet har köpt substanserna, inte i första hand för att gripa dem, utan för att varna.

Men det är oklart hur verkningsfullt det är att gå ut vitt och brett och varna allmänheten. Risken är att det väcker intresse, snarare än avskräcker. En del av dem som använder fentanyl för att droga sig lockas av experimenterande och chanstagning.

- Information har ingen effekt på den kategorin, säger Stewe Alm.

TT
Fakta: Stor risk för överdos

Fentanyl är ett standardmedel inom sjukvården vid narkos och operation, men missbrukas också som drog.

Medlet är cirka 50 gånger starkare än heroin och 100 gånger starkare än morfin. Vissa av de fentanylvarianter som säljs via internet är ännu starkare.

Risken för överdos är därför stor. Då slås andningen ut och dessutom blir den drabbade stel i muskulaturen.

Vid livräddningsförsök får patienten naloxon, samma preparat som ges vid heroinöverdos. Men fentanylpatienterna behöver större doser av naloxon och samtidigt få hjärt- och lungräddning.

Källa: Kai Knudsen, överläkare och drogexpert, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS