Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De var fel av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en bäver som bitit en simmande kvinna. Detta anser förvaltningsdomstolen. Bäverbilden är tagen i annat sammanhang. Arkivbild
De var fel av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en bäver som bitit en simmande kvinna. Detta anser förvaltningsdomstolen. Bäverbilden är tagen i annat sammanhang. Arkivbild Bild: Ørn E. Borgen

Domstol: Fel att skjuta bitsk bäver

Förvaltningsdomstolen anser att det var fel av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en bäver som attackerat en simmande kvinna.

En bäver bet i början av juli en 18-årig kvinna som tränade simning i ån Lidan i Västergötland, vilket Nya Lidköpings-Tidningen var först med att rapportera om. Badplatsföreningen ville bli av med den bitska bävern och ansökte om tillstånd för skyddsjakt. Länsstyrelsen gav sitt tillstånd.

Länsstyrelsens beslut ifrågasattes i flera insändare och Djurens rätt startade en digital namninsamling. Föreningen Jaktkritikerna överklagade, enligt NLT, dessutom beslutet till förvaltningsdomstolen.

Men en bäver, som antas vara den attackerande bävern, hann skjutas innan domstolen tagit sitt beslut.

Förvaltningsdomstolen ansåg trots detta att det var värt att ta upp fallet och kom fram till att skyddsjakten skulle upphöra. Skälen var att bäverns förmodade ungar skulle bli utsatta om föräldern sköts och att bäverns beteende är en engångshändelse.

– Vi får ta till oss av detta, säger Joakim Carlsson från länsstyrelsen till NLT.