Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Drömhuset länsades på vitvaror - strax före flytten

Slutbesiktningen i Billdal var planerad till idag, men när Gustaf Westin kom på en förbesiktning i förra veckan var alla hans sprillans nya vitvaror i familjens drömhus borta. Enligt polisen är han långt från ensam om att ha blivit drabbad. – Människor som bygger hus bör ha stor uppsikt när de får vitvarorna, varnar Sofia Spjut, vid polisen i Göteborg.

De senaste veckorna har polisen fått in flera anmälningar om inbrott och stölder i samband med husbyggen i trakterna runt Billdal söder om Göteborg. 

En av de drabbade är Gustaf Westin med familj, som i förra veckan upptäckte att alla hans nyinstallerade vitvaror hade blivit stulna när han tillsammans med en VVS-installatör skulle gå igenom huset. 

– När jag kom dit stod dörren öppen och installatören hade polisen i telefonen. Då berättade han att jag haft inbrott. Först visade han köket och vi fortsatte sedan till badrummet där både torktumlare och tvättmaskin saknades, säger Gustaf Westin. 

Flera liknande inbrott 

Han berättar att stölderna inte direkt kom som en chock för entreprenören som tidigare drabbats av liknande händelser. 

– Min kontaktperson sa att han var lite irriterad eftersom det var andra gången på tre veckor som det varit inbrott i ett hus som var nästan klart. De skulle också komma ut och titta till skadorna, säger Gustaf Westin. 

Sofia Spjut är gruppchef vid polisen i Storgöteborg Syd. Hon berättar att minst fem rapporterade inbrott har anmälts till polisen vid nybyggen i Billdal sedan den 12 maj. 

– När jag tittar på anmälningarna kan jag se flera inbrott som det går att dra paralleller till. Nu är det egentligen inte mitt jobb att göra analyser, men personer som sysslar med den här typen av brottslighet söker sig till nybyggen och bygger man ett nytt hus bör man ha stor uppsikt när vitvarorna kommer, säger Sofia Spjut. 

Hon uppger att Billdal troligen inte är det enda området som människor bör vara vaksamma vid. 

– Det här gäller troligen inte bara Billdal utan jag skulle tro att det ser likadant ut överallt där det byggs så det knakar - när vitvaror kommer gäller det att ha uppsikt, säger hon. 

Stängde av el och vatten 

När det gäller stölden som drabbade Gustaf Westin verkar det som att tjuvarna var väl medvetna om hur de skulle gå till väga. Trots att grannhuset, där människor redan flyttat in, endast ligger tio meter bort märkte de inte inbrottet. 

– De hade inte märkt nånting. Det är jättemärkligt för entrédörren vetter mot vägen och det är belysning runt hela huset. Det tänkte jag skulle avskräcka, men tjuvarna gick in med kofot ändå. Jag tror de har spanat och sett att det städats ur. Då är det fritt fram att gå in och plocka, resonerar han.

Han berättar att inbrottstjuvarna efter att de tagit sig in i huset hade stängt av elen i köket samt kranarna. 

– Den enda åverkan på huset var märken på golvet efter att kyl och frys dragits ut. Och att dörrkarmen var uppbruten.

Oklart när familjen kan flytta in

Slutbesiktningen av hans hus skulle egentligen ha skett nu på onsdag. Sedan var det planerat att familjen skulle ha flyttat in om ett par veckor. När familjen nu kan flytta in i sitt hus är oklart. 

– Det är tråkigt, men det hade varit värre om vi hade hunnit få nycklarna. Nu är det fortfarande entreprenörens ansvar och deras försäkringar som gäller så det går inte på vår självrisk. Vi hade inte hunnit flytta nåt så det var tur i oturen, säger Gustav Westin.