Dramatisk minskning av fentanyldödsfall

Hundratals liv har skördats av drogen fentanyl i Sverige på bara några år. Men just nu ser trenden ut att ha vänt. Både nätförsäljningen av substansen och antalet dödsfall har minskat kraftigt. Rättsprocessen mot två försäljare, som dömts för vållande till annans död, är något som kan ha påverkat.

ANNONS

Fentanyldöden i Sverige liknades tidigare vid en epidemi av polisen. 2015 till 2017 omkom 360 människor efter överdoser av fentanyl eller så kallade fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl.

Men i år har en dramatisk förändring skett. Fram till den sista juli i år bekräftade Rättsmedicinalverket åtta dödsfall till följd till fentanylanaloger, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det kan jämföras med 101 dödsfall under 2017.

Flera andra myndigheter ser tecken på att nätförsäljningen av fentanylanaloger har minskat, vilket P4 Jämtland först rapporterade om.

- I dag kan vi inte se att det säljs någon fentanylanalog på det öppna nätet i Sverige. Vad som sedan sker på darknet, det har vi ingen information om, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheten, till TT.

ANNONS

Dold försäljning?

Även polisen är av uppfattningen att försäljningen har minskat kraftigt – åtminstone på de öppna webbsidorna. Det kan nämligen vara så att delar av den flyttat till darknet, den dolda delen av internet.

- Sedan ska man komma ihåg att på den öppna webben har man tillgång till en betydligt större marknad, medan darknet är otroligt mycket mer begränsat i användarhänseende, säger Stewe Alm, strategisk analytiker vid underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Samtidigt pekar den kraftiga minskningen av antalet dödsfall på att mycket av försäljningen måste ha minskat helt, poängterar han.

Det finns flera förklaringar till utvecklingen. En är att tio olika fentanylanaloger reglerats som narkotika och 13 som hälsofarlig vara sedan 2015. Det kommer ofta nya, lagliga substanser som ersätter tidigare varianter som blivit klassade, men det är inget Folkhälsomyndigheten sett för fentanylanalogerna i år, enligt Sara Wall.

En annan förklaring är att lagstiftningen i Kina, där många av analogerna tillverkas, har ändrats, och flera produktionsställen stängts ned. En ökad medvetenhet om de stora riskerna med substanserna kan också ha spelat in.

ANNONS

Bröder dömdes

I våras dömdes två bröder, 24 och 34 år gamla, för åtta fall av vållande till annans död. De hade via en webbsida sålt två olika varianter av fentanyl i nässprejflaskor. Åtta personer dog efter att ha använt dessa. Stewe Alm är övertygad om att detta påverkat försäljningen.

- En del ligger i den annorlunda kategori av aktörer som vi har sett omkring den här verksamheten. Normalt sett är inte kopplingen straffutmätning eller risken att straffas så starka när det gäller kriminalitet i övrigt, men i det här fallet tror vi att det har haft en starkt bidragande orsak till att aktörerna har försvunnit, säger han.

Domen mot bröderna är överklagad till hovrätten och kan alltså komma att ändras – något som oroar Stewe Alm:

- Är det så att det blir en friande dom, då ser vi väldigt stora risker att nya aktörer dyker upp och att det blir en backlash i det här.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffror gällande dödsfall 2017, och Stewe Alm fick på ett ställe fel efternamn.

TT

Fakta: Fentanyl

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd.

I Sverige har det de senaste åren dykt upp fentanylanaloger, alltså kemiska varianter av fentanyl. Sedan 2015 har 23 fentanylanaloger klassats som narkotika eller hälsofarlig vara. Analogerna tas ofta som nässprej, vilket är förenat med stora risker då fentanyl är extremt potent och svårt att dosera.

Fentanylsubstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftningar och tagit många människors liv de senaste åren. Statistik från Rättsmedicinalverket visar att över 130 personer avled förra året efter att ha använt fentanyl eller fentanylanaloger.

Källa: Rättsmedicinalverket, Folkhälsomyndigheten

ANNONS