Drogtestmaskinen – en del av elevernas vardag

När som helst plockas den fram på Rönnowska skolan: drogtestmaskinen. Målet är att eleverna ska vara drogfria i skolan och under praktiken. Gymnasieeleverna får välja om de låter sig testas, men den som säger nej riskerar sin viktiga praktikperiod.

ANNONS
|

- Tidigare togs urinprov, men eftersom det kan vara lite integritetskränkande har vi börjat testa i munnen i stället, säger skolvärden Alexander Kazatchkin.

Skolor runt om i landet utför frivilliga drogtester av elever – Rönnowska skolan i Helsingborg har gjort det under skoltid i många år. Hundratals elever drogtestas frivilligt varje år. Men väldigt få testas positivt, enligt rektorn.

Vissa här på skolan är morgondagens bilmekaniker och elektriker, andra satsar på florist- och restaurangyrket. Alla gymnasieelever på Rönnowska skolan i Helsingborg går på ett yrkesprogram med mycket praktik, och för fyra elever som TT möter i skolbiblioteket är hotell- och turismbranschen i fokus.

ANNONS

- Jag hade ingen aning om detta, men för oss som tycker att det är bra är drogtesterna inget vi tänker så mycket på, säger Sofia Axelsson.

Att skolan som de började på i höstas gör drogtester kände de inte till innan de satte sig i klassrummen för första gången, men de har hört om drogproblem bland andra ungdomar i kommunen och har förståelse för att skolan gör det.

"Kan hjälpa"

- Jag tycker att det är ganska rimligt med drogtester, och det skulle kunna hjälpa personer i ett drogberoende, säger Theodora Eliasson som får medhåll från de andra runt bordet.

- Det känns bra att skolan håller lite koll på det här, säger hon.

ANNONS

Än så länge har de bara haft en minipraktik – en dag – och inte kommit i kontakt med drogtestmaskinen.

- Vi kommer att bli testade, men vi vet ju inte när, säger Emil Hyllén.

Plötsliga drogtester bidrar till att elever undviker droger under skoltid, tror han.

- Men den som har drogproblem fortsätter nog med det på fritiden, fortsätter han.

Fast positiv effekt utanför skoltid kan det också ha, resonerar klasskamraten Mims Olsson.

- Om någon tar droger kvällen så kan det väl visa sig i en test på skolan dagen efter.

Praktiken viktig

Mentorer på skolan har lärt sig att använda testutrustningen, och ibland tar de med sig maskinen när de träffar elever.

ANNONS

- Om en elev vägrar så väcks misstankar och då har vi en skyldighet att kontakta vårdnadshavare om möjlig drogproblematik. Vi har ett tätt samarbete med aktörer och om någon har drogproblem slussas eleven ut under en period för att gå ett behandlingsprogram, säger skolvärden Alexander Kazatchkin.

Gymnasieeleverna förklarar att praktiken är en viktig och spännande del av utbildningen, och just därför tror de att få elever som sökt sig till skolans yrkesprogram vägrar att låta sig testas. Totalt 15 veckors praktik vill de fyra i alla fall inte riskera att missa genom att säga nej till ett drogtest.

- Det är ju under praktiken vi får ut en fot i arbetslivet, säger Emil Hyllén.

TT

Fakta: Drogtester

För att kunna drogtesta elever måste man ha deras eller deras målsmäns samtycke, det gäller även när drogtesterna ska vara frivilliga och slumpmässiga.

Skolinspektionen har avrått från drogtester eftersom myndigheten inte anser att frivilligheten kan garanteras. Vid misstanke om drogmissbruk hos en elev bör skolan alltid ta kontakt med berörda myndigheter, som socialtjänsten, polisen och sjukvården, enligt Skolinspektionen.

Justitieombudsmannen har dock slagit fast att slumpvisa, frivilliga drogtester av elever inte står i strid mot grundlagen, under förutsättning att urinproven inte tas under tvång.

Varken Skolverket eller Skolinspektionen har någon överblick över hur förekommande drogtester är eller om det blivit vanligare.

ANNONS