Olagligt att ge dropp som skönhetsbehandling? Frågan är under utredning. Arkivbild.
Olagligt att ge dropp som skönhetsbehandling? Frågan är under utredning. Arkivbild.

Dropp på skönhetssalong utreds

En skönhetssalong som ger saltlösning intravenöst som skönhetsbehandling utreds. Flera människor har reagerat på företagets verksamhet.

ANNONS
|

"Var först med att prova vitamindropp mot bakfylla.", heter det i ett inlägg på sociala medier. Där marknadsför företaget sina behandlingar också som bra mot jetlag och "populärt bland kändisar". För knappt tusen kronor kan den som vill under en timmes tid få en liter saltlösning inmatat med kanyl i blodomloppet, rapporterar tidningen Vårdfokus.

"Blir upprörd"

En av dem som anmält företaget till Läkemedelsverket, en läkare, gör bedömningen att inköpspriset för vätskan är cirka 50 kronor.

"Jag blir så upprörd över den enorma cynism som måste krävas för att ta ut sådana hutlösa priser", skriver läkaren i sin anmälan, uppger Vårdfokus.

Men med rådande lagstiftning är det inte olagligt, inte heller att erbjuda vätskan i kanyl. Däremot krävs tillstånd hos miljö- och hälsoskyddsnämnden för att få lov att ge behandling som innehåller skärande eller stickande moment, vilket företaget sakar, enligt Vårdfokus.

ANNONS

Vätskan receptbelagd

Det handlar också om vem som sätter kanylen. Är det en person utan vårdlegitimation gäller miljöbalken. Är det däremot en läkare eller sjuksköterska måste verksamheten bedömas utifrån praxis av "vetenskap och beprövad erfarenhet".

Detta utreds av Inspektionen för vård och omsorg. Men myndigheten vill inte uttala sig i ärendet innan man kommit fram till ett beslut.

Ytterligare ett frågetecken rör den vätska som används.

- Om det handlar om godkända infusionslösningar måste de rekvireras från Apoteket av legitimerad personal. Alla infusioner är receptbelagda, säger Elin Maria Bergsten, apotekare och utredare på Läkemedelsverket, till Vårdfokus.

TT
ANNONS