Regeringen satsar 1,4 miljarder kronor på snabbtester. Arkivbild.
Regeringen satsar 1,4 miljarder kronor på snabbtester. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Dryg miljard satsas på snabbtester i vården

ANNONS

Regeringen och samarbetspartierna har beslutat att satsa 1,4 miljarder kronor på snabbtester som ska användas i sjukvården och omsorgen.

– Det är oerhört viktigt att fler snabbtester används så att de som arbetar inom sjukvården och äldreomsorgen kan slippa karantän i onödan, säger Anders W Jonsson, gruppledare i Centerpartiet, till Göteborgs-Posten.

Snabbtesterna ger svar inom 15 minuter. De är inte lika säkra som PCR-tester men de kan användas till exempel för att snabbt kunna avgöra om en patient med covid-symptom är smittad.

Satsningen på snabbtester bygger på en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och finns nu med i den extrabudget som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna beslutat.

ANNONS

Sedan tidigare har regeringen skjutit till totalt 7,5 miljarder kronor för testning och smittspårning av coronaviruset. Den satsningen omfattar förutom smittspårning och PCR-tester också antikroppstester.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS