Emanuel Ksiazkiewicz säger att hans ambition är att läka såren som finns i partiet.
Emanuel Ksiazkiewicz säger att hans ambition är att läka såren som finns i partiet. Bild: Fredrik Persson/TT

Ebba Östlin förlorar striden om S i Botkyrka

Emanuel Ksiazkiewicz väljs till ny gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka efter den infekterade striden inom partiet. 35-årige Ksiazkiewicz som nominerats av styrelsen vinner omröstningen mot den förra gruppledaren Ebba Östlin, som petades i en uppmärksammad omröstning i januari.

ANNONS

Resultatet vid omröstningen under årsmötet i Hallunda folkets hus blev 121 för Ksiazkiewicz mot 80 för Östlin, bekräftar Socialdemokraterna för TT. Ksiazkiewicz säger efter omröstningen att hans förhoppning är att det kommer vara "början på någonting nytt".

– Jag har fått styrelsens nominering, bland annat för att de tror att jag kan läka såren som finns i vårt parti som den här personkonflikten ändå har skapat. Det är min absoluta ambition att göra det, jag tänker göra allt jag kan för att vi ska kunna komma samman, säger Ksiazkiewicz.

TT: Hur ska du bära dig åt?

– Först handlar det om att vi behöver börja prata med varandra igen, vi behöver kunna ta varandra i hand och se varandra i ögonen, föra samtal med varandra utan att ha personkonflikter framför oss, och det tänker jag fortsätta göra.

ANNONS

Valet av Ksiazkiewicz till ny gruppledare innebär att han troligtvis blir kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, men kommunfullmäktige måste först fatta ett formellt beslut i frågan.

Anklagelser om kupp

Ksiazkiewicz utmanades av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin som petades vid en uppmärksammad omröstning den 28 januari. Östlin avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande.

De som ställt sig bakom Ebba Östlin har hävdat att hon avsattes på kuppartat manér och att det grundar sig i att hon var med och stoppade ABF i kommunen att driva fritidsgårdar efter en rapport om allvarliga missförhållanden där. Hennes anhängare har även påstått att hon avsattes med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin har avfärdat det och hänvisar i stället till kritik mot hennes ledarstil och att hon inte längre har majoritetens förtroende.

Emanuel Ksiazkiewicz säger att han inte har sett gängkriminella på de möten som han deltagit på.

– Jag har varit på alla de här mötena, och jag har sett socialdemokratiska medlemmar. Jag har inte sett gängkriminella, jag har inte känt av en kupp utan tvärtom har det varit demokratiska val på varje sammanträde. Partidistriktet har genomfört en utredning som visade att det inte fanns fog för de ryktena, och jag hoppas att ryktena kan sluta, för det skadar inte bara Socialdemokraterna utan alla politiska partier i Sverige.

ANNONS

Nekades medlemskap

Tidigare i veckan meddelade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att beslutet från partidistriktet för Stockholms län, om att neka 98 personer att bli medlemmar i partiet i Botkyrka, skulle stå fast. Personerna fick därmed inte delta vid omröstningen på årsmötet.

– Har man fyllt 15 år och delar våra värderingar kan man bli medlem i vårt parti, men det är ingen rättighet. Och misstänker vi att ändamålet är att bilda fraktioner är det inte rätt grund för att bli medlem, sade Baudin till TT.

Den kraftiga tillströmningen av medlemsansökningar kom enligt Åsa Westlund, distriktsordförande för partiet i Stockholms län, sedan värvnings-sms skickats runt till stöd för Ebba Östlin.

Enligt Westlund hade partiet under samma period förra året två medlemsansökningar.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS