Efter förbudet: Tillåtet att grilla igen

ANNONS
|

Många kan nu plocka fram och tända grillen i trädgården igen. Detta efter att flera länsstyrelser fattat beslut om att lätta på det skärpta eldningsförbudet som infördes för en vecka sedan.

- Det har inte regnat så mycket, men varit desto fuktigare och det gör att brandrisken har minskat. Det ser betydligt bättre ut nu än i förra veckan, säger Karl-Johan Daleen, räddningschef i Kalmar kommun.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drog på måndagen också tillbaka sin uppmaning till kommuner och länsstyrelser om skärpt eldningsförbud.

ANNONS

I Kalmar län blir det därmed tillåtet att starta alla typer av grillar – även stormkök och liknande – utomhus. Däremot kvarstår det generella eldningsförbudet.

- Det är fortfarande väldigt torrt och man ska fortfarande vara väldigt försiktig. Och du är alltid ansvarig för dina handlingar, säger Karl-Johan Daleen.

Även boende i bland annat länen Norrbotten, Västernorrland, Västmanland, Södermanland och Stockholm får grilla på tomten från och med måndag kväll. I Västerbotten hävs förbudet på tisdag. Boende i Örebro avråds fortsatt från att grilla.

TT
ANNONS