Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD), statsminister Stefan Löfven (S), Jan Björklund (L), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V) och Gita Navabi (FI) med regnbågsflaggor under fredagens partiledardebatt arrangerad av RFSL i Kulturhuset i Stockholm i samband med EuroPride-veckan.

Elefanten i rummet blev fokus i hbtq-debatt

Ett riksdagsparti var inte inbjudet till RFSL:s partiledardebatt: Sverigedemokraterna. Ändå kom mycket att handla om dem.

Sällan har vi sett partiledarna så överrens som under RFSL:s partiledarutfrågning på Kulturhuset i Stockholm. Att rättigheterna för hbtq-personer bör stärkas ytterligare var något som samtliga företrädare ville skriva under på.

- Det fanns en tid när partiledare från höger till vänster inte fanns på en scen med regnbågsflaggor. Det var inte så länge sedan, sade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och rev ner applåder från publiken.

Samtliga inbjudna partier – S, M, V, C, L, MP, KD och Fi – vill exempelvis modernisera könstillhörighetslagen och regeringen har lagt ett förslag som ska förenkla den juridiska processen vid könsbyte. Rörande enighet råder också kring att föräldrabalken bör bli mer könsneutral.

Elefant i rummet

Mycket av debatten kom dock att kretsa kring det enda parti som portats från deltagande och som symboliserades genom en uppblåsbar elefant som av RFSL placerats i rummet.

- Vi har en linje att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. De står inte för den mångfald som vi representerar och de backar inte någon av våra frågor, sade RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne.

Samtliga företrädare viftade jakande med sina flaggor för att visa att ingen av dem tänkte göra sig beroende av SD, som av RFSL fått etiketten homofobt, efter valet.

- Om man kommer till makten och är beroende av Sverigedemokraterna kommer det att få konsekvenser. Det är ett reellt hot mot demokratin, sade Sjöstedt med adress till moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

Hon kontrade snabbt med att hon aldrig kommer att förhandla med SD.

- Har man en politisk ryggrad och vet vilka värderingar man har kan man stå för dem i alla lägen, sade Busch Thor.

Två starka krafter

Moderaternas Ulf Kristersson duckade för att sätta epitetet homofob på SD och Centerpartiets Annie Lööf valde att tala om två krafter som vuxit sig starka: den populistiska och nationalistiska mot tolerans, jämlikhet och jämställdhet.

- I den kampen måste vi ställning, sade Annie Lööf.

I några frågor syntes dock politiska skiljelinjer. Exempelvis ställer sig Vänsterpartiet och Liberalerna inte positiva till att genom lag förbjuda homofobiska och nationalistiska organisationer.

- Vi avskyr alla nazister men det går inte att förbjuda åsikter, sade Jan Björklund (L).

Splittring bland partierna finns även gällande frågan om barn ska ha rätt till fler vårdnadshavare än i dag, där bland annat Socialdemokraterna känner sig tveksamma till förändring.

- Vi vill utreda möjligheten. Men det finns också ett problem när du har många vårdnadshavare – för vem ska då bestämma? Vi måste se till barnen i första hand, sade statsminister Stefan Löfven.