Enkät: Sex av tio vill förbjuda tiggeri

Drygt sex av tio tillfrågade vill att tiggeri ska vara förbjudet i Sverige. Men frågan splittrar riksdagspartierna.

ANNONS
|

En större andel vill se ett nationellt tiggeriförbud än vid en motsvarande mätning för två år sedan. I motsats är endast två av tio emot ett förbud, enligt en undersökning som Ekot i Sveriges Radio redovisar.

- Opinionen påverkas delvis av partiernas retorik, och framför allt av Sverigedemokraternas och Moderaternas retorik, för den här frågan har varit på dagordningen under ganska lång tid, säger Andrea Spehar, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

ANNONS

Men finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att hon inte är säker på att ett förbud är det mest effektiva.

- Då måste polisen lägga resurser på det. Där får man naturligtvis se vad som är den mest effektiva åtgärden. Men jag tycker att det är viktigt att frågan diskuteras.

TT: Kan det komma ett förslag från er om ett förbud?

- Det är inget förslag som vi har. Däremot ser vi problemet med tiggeriet, säger Magdalena Andersson.

Kristdemokraterna (KD) har heller inga förslag om förbud.

- Människor ska ha en möjlighet att sträcka ut en hand och be om en allmosa, säger KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed till TT.

ANNONS

Även Vänsterpartiet, anser att förbud är fel väg att gå.

- Det går inte att förbjuda fattigdom. Vi måste hjälpa människor på plats, men vi måste också vara ett värdigt samhälle med medmänsklighet, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Undersökningen genomfördes av Novus den 5-10 april och omfattar totalt 1002 intervjuer i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

TT
ANNONS