Universitet i Oxford är ett populärt lärosäte bland utländska studenter och ett turistmål för många utländska resenärer. Arkivbild.
Universitet i Oxford är ett populärt lärosäte bland utländska studenter och ett turistmål för många utländska resenärer. Arkivbild.

Erasmusstudenter får stanna i Storbritannien

Svenska Erasmusstudenter får stanna i Storbritannien terminen ut, även vid en hård brexit. EU står fortsatt för terminsavgifter och Erasmusstipendiet för de studenter som är på plats.

ANNONS
|

Framtiden för Erasmusstudenter i Storbritannien har tidigare varit oviss. Men nu har även EU-parlamentet gett klartecken till övergångsregler för de som påbörjat sina Erasmusstudier före den 30 mars. Vid en eventuell hård brexit, utan avtal, kommer EU att finansiera eventuella terminsavgifter och fortsätta med stipendiet för studenter inom Erasmusprogrammet.

Oklar framtid

Dock är framtiden för brittiska lärosätens medverkan i Erasmusprogrammet fortfarande oklar.

- Ratificerar Storbritanniens parlament Theresa Mays utträdesavtal så kommer allting fortsätta som i dag, fram till Erasmusprogrammet tar slut 2020, säger Angela Andersson, undervisningsråd på Universitets- och högskolerådet, och fortsätter:

ANNONS

- Godkänns inte avtalet så finns det ingen överenskommelse, men ändå ett beslut om utträde. Då är det oklart, säger hon.

Erasmusprogrammet erbjuder studieplatser gratis, med stipendium, dels vid vanliga universitetsutbildningar och dels i form av praktikplatser inom yrkes- och lärarutbildningar. Totalt studerar drygt 200 svenskar i Storbritannien på stipendium genom Erasmus.

Höjda avgifter

Studieavgiften för EU-medborgare, inklusive svenskar, som studerar i Storbritannien ligger i nuläget på samma nivå som för brittiska universitetsstudenter – 9000 pund per år oavsett utbildning. Vid en brexit utan avtal riskerar avgifterna att öka radikalt för EU-medborgare, till över 30000 pund per år för vissa brittiska läkar- eller juristutbildningar. Övergångsreglerna som kommer att träda i kraft vid en brexit utan avtal gäller inte de svenska studenterna som studerar utanför Erasmussamarbetet.

Storbritanniens regering har öppnat dörren för att diskutera ett fortsatt deltagande inom Erasmussamarbetet, på samma sätt som bland annat Island, Norge eller Liechtenstein. Men frågan om hur detta samarbete ska se ut är långt ifrån löst.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om vem som står för kostnaden för studenterna.

ANNONS
TT

Fakta: Många räknar med uppskjuten brexit

Storbritannien ska enligt brittisk lag lämna EU den 29 mars, med eller utan ett utträdesavtal med övergångsregler. Vissa räknar med att utträdesdagen skjuts upp. Men även om det ges mer tid åt att förhandla fram ett utträdesavtal kvarstår hotet om en brittisk krasch ut ur EU utan avtal.

När det gäller studenternas villkor har Sveriges regering inlett ett arbete med att få tillfälliga undantag från anmälnings- och studieavgifter vid universitet och högskolor för brittiska medborgare och från körkortsförordningens regler vad gäller brittiska körkorts giltighet i Sverige.

Storbritannien har samtidigt öppnat dörren för att diskutera ett fortsatt deltagande inom Erasmussamarbetet, på samma sätt som bland annat Island, Norge eller Liechtenstein.

ANNONS