Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell blev dödad av polisen.

Eric hyllades till tonerna av Gärdestad

Eric Torell, 20, sköts ihjäl av polis. På söndagen körde flera motorcykelkorteger till hans minne, och på platsen där han dog hedrades han med en minnesstund.

Motorcykelkortegen gick från Skarpnäck i södra Stockholm till Norrbackagatan i centrala delarna av huvudstaden, där Eric Torell tragiskt sköts ihjäl av polis i torsdags. Initiativtagaren Christer Axenryds Facebookinlägg om kortegen har delats närmare 35 000 gånger.

- Det har gått så otroligt långt över mina vildaste fantasier, säger Christer Axenryd.

Mycket dämpad stämning rådde bland de många hundra människor som samlats vid kortegens slutdestination. Både på och utanför innergården hade minnesplatser till Eric upprättats.

- Ni har drabbats av en fruktansvärd händelse. Mitt i vardagens vanlighet har Eric blivit skjuten till döds. Inget kommer längre vara sig likt, sade prästen Per Friberg under minnesstunden.

Strid ström

En tyst minut hölls för Eric medan familjen lade blommor och tände ljus. Vindpustar drog in medan himlen mörknade och bandet, ledda av gitarristen Janne Schaffer, spelade "I den stora sorgens famn" av Ted Gärdestad – en artist Eric lyssnade mycket på.

Ett duggregn övergick raskt i ösregn, ackompanjerat av åskknallar. En strid ström av människor gick sakta fram till minnesplatsen på innergården och lade blommor, tände ljus och skrev i minnesboken.

Christer Axenryd knäböjde med huvudet i händerna framför minnesplatsen. På hans t-shirt stod det "Erik – älskad – saknad".

En ung man med Downs syndrom leddes fram till minnesplatsen, pendlandes mellan gråt och ilska.

"Musik för sorg och glädje"

Janne Schaffer berättar för TT att han fått höra att Eric gillade Ted Gärdestad.

- Det finns så många exempel på vad bröderna Gärdestads musik har betytt för människor, det är musik för sorg och glädje, säger han.

- Kan jag vara till stöd är det självklart att jag ställer upp.

Efter ceremonin stod Nina och Micke från Lidingö och pratade med en polis.

- Erics mor är min arbetskollega, så det känns extra nära, säger Nina till TT.

- Självklart vill vi visa vårt stöd. Det som hänt är så onödigt, så absurt, så för jävligt. Men det är ingen idé att spekulera i detaljer, vi var inte på plats och vet inte hur det gick till. Nu är det bara att låta utredningen ha sin gång, säger Micke.

Eric Torell hade Downs syndrom, var autistisk och befann sig på en treårings nivå, enligt hans mor. Christer Axenryd kände Eric via hans mamma, som sedan länge är en väninna till Christers fru.

"Säckade ihop"

Under sommaren har Eric varit en flitig besökare hos Christers familj eftersom de har en pool som Eric gillade att bada i. I fredags skulle han ha kommit på besök.

- Vi fick beskedet när vi stod och handlade maten han skulle få. Eric var glutenallergiker och vi hade köpt hans favoritkorvar. Min fru blev uppringd av en kollega och då såg jag hur hon säckade ihop. Jag frågade henne vad det var och då berättade hon att Eric var död. Då säckade alla ihop. Det gick inte att förstå, att ta in att han inte finns längre, säger Christer Axenryd med gråten i halsen.

Polisen har kritiserats för sitt agerande vid dödsskjutningen, men allt sådant undanbads inför motorcykelkortegen.

- Alla har väl sin syn på polisens agerande, men det är ingenting som får förekomma i dag. I dag handlar om Erics minne och inget annat. Det ska inte vara något politiskt, det ska inte vara någon kritik mot polisen, ingenting sådant, säger Christer Axenryd.