Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) tackar räddnings- och blåljuspersonal efter minnesgudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka.

Ett år senare: Gudstjänst om hopp och kärlek

Hemska minnen väcks till liv. Men budskapet under gudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm var: gemenskap och vikten av ett öppet, kärleksfullt och inkluderande samhälle.

Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan. Fem människor dödades och tio skadades.

Gudstjänsten hölls bara ett stenkast från gatan där dådet ägde rum. Anhöriga och drabbade personer var inbjudna, samt, inte minst, många av alla som hjälpte till under och efter dådet.

Representanter för hela det officiella Sverige kom till Adolf Fredriks kyrka. Inne i kyrkan satte sig uniformerade poliser, ambulanspersonal och brandsoldater i bänkraderna. Platserna fylldes även av representanter från Röda korset och andra organisationer. Ministrar och toppolitiker anlände, en efter en.

"Liv förändrades"

Slutligen kom även kungen, drottningen samt statsminister Stefan Löfven (S). Tystnad sänkte sig över Adolf Fredriks kyrka och klockorna började ringa in klockan 12.

Adolf Fredriks kyrkoherde Annika Millde inledde med orden:

- Det var en dag då mångas liv förändrades för alltid. Många bär på ljud, lukter och bilder som sitter kvar. För oss som bor och lever våra vardagsliv här vid Drottninggatan, men också för många besökare, har gatan inte varit densamma under året som gått.

Hon fortsatte:

- Vi har sett gatan vara en katastrofplats, för att sedan se den fyllas av sorgens och medkänslans blommor och lappar. Och så småningom försökt göra den till vår gata igen.

En svag vårsol letade sig in i kyrkan, som var sparsamt dekorerad med levande ljus och videkvistar.

Budskap om hopp

Stockholms biskop Eva Brunne tog vid, och höll en betraktelse på temat "från sorg till hopp". Brunnes budskap kan ses som en sammanfattning av det som sades på minnesgudstjänsten: "Vi ska fortsätta betvinga mörkret och fortsätta slåss för ett öppet Stockholm".

Det var något som även moderatledaren Ulf Kristersson tog fasta på.

- Jag tar med mig allvaret och sorgen hos de anhöriga men också hoppet, och att vi hjälps åt. Människor gör enorma insatser varje dag, säger Kristersson till TT om dagens gudstjänst.

Statsminister Stefan Löfven kallade gudstjänsten "mycket värdig" och en "stark manifestation".

- Detta är en dag att visa respekt och att minnas, men också att minnas att ljuset är starkare än mörkret, och att kärleken är större än hatet. När samhället var som skörast var gemenskapen som starkast. Terrorismen kommer aldrig att segra, säger han på plats vid Drottninggatan.

Tändes ljus

Som en avslutande ceremoni tändes flera ljus, som beskrevs som hoppets ljus. De bars ut ur kyrkan av sjuksköterskor, poliser, väktare, ambulanspersonal, med flera. De som för ett år sedan fanns där för alla de drabbade.

I vårsolen utanför kyrkan radade ljusbärarna upp sig. De fick ett tack från kungaparet och Stefan Löfven som tog dem alla i hand.