Ett av de största utbrotten av magsjuka

Antalet ehec-infektioner har ökat sedan i juli och enligt Folkhälsomyndigheten rör det sig om ett nationellt utbrott.

ANNONS
|

- Vi har konstaterat ett 50-tal fall, men det kommer att bli fler. Det här är ett större samlat utbrott än vi haft på väldigt länge, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

"Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige", säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt.

ANNONS

Sprids från koavföring

- Det är en säsongssjuka som främst sprids på sommaren. Bakterien finns i huvudsak hos djur, bland annat kor, som sedan sprids till människor via livsmedel som köttfärs eller grönsaker som smittats av koavföring, säger Tegnell.

Bland det 50-tal som smittats finns både barn och vuxna, och ytterligare ett 50-tal personer misstänks vara drabbade.

- Det är svårt att veta varför utbrottet är så stort nu. Folk är ju ute på sommaren och vattenbristen kan påverka. Men när utbrottet väl är igång är det mycket annat som gör att det kan fortsätta, så värmen spelar inte så stor roll, säger Anders Tegnell.

Tros vara livsmedelsburen

En sammanställning av inrapporterade fall visar att majoriteten av de smittade kommer från Uppsala län och Västra Götaland. Eftersom den aktuella typen av ehec har spridit sig till olika delar av landet tror Folkhälsomyndigheten att det rör sig om en livsmedelsburen smitta. Lokalt tror man även att smittan kan ha överförts från person till person via badvatten.

ANNONS

Berörda smittskyddsenheter, kommuner samt Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar nu för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra fortsatt spridning.

- Vi intervjuar de insjuknade, letar bland deras livsmedel och testar dessa, och går till tillverkarna för att försöka spåra ett möjligt ursprung via de vägar vi normalt vet att ehec sprider sig, säger Anders Tegnell.

TT

Fakta: Råd för att undvika att bli smittad

Tarmbakterien Enterohemorragisk E. coli (Ehec) kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador, men genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad:

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter

Smaka inte på rå köttfärs

Genomstek köttfärs ordentligt

Drick inte opastöriserad mjölk

Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

Skölj grönsaker ordentligt

Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött

Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS