Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om medborgare i det övriga EU, vid sidan av svenskarna, ska få snusa tas åter upp i EU-domstolen. Arkivbild.

EU-domarna tar sig an snusförbud på nytt

Juristerna i EU-domstolen blir aldrig snusfria. Frågan om förbudet att tillåta och sälja snus i EU, undantaget Sverige, tas upp på nytt. Men regeringen vill inte lägga sig i.

- Vi har inte stöd från något håll. Då kan inte jag gå på en linje som skulle riskera att svenskarna inte får snusa, säger handelsminister Ann Linde (S), om varför regeringen inte går in i målet på Swedish Match sida.

Regeringen vill inte göra något som gör att det snusundantag som Sverige fick behålla när EU:s tobaksdirektiv gjordes om för några år sedan skulle kunna ifrågasättas. Det kan bli följden, enligt Linde, om en omförhandling tvingas fram som en följd av det mål som nu behandlas i domstolen i Luxemburg.

Inte riskera

- Det viktigaste för oss är att är att svenskar får fortsätta att snusa. Sedan tycker jag att det vore jättebra om vi hade kunnat exportera svenskt snus, men vi har försökt i alla år utan framgång. Då måste vi bedöma var vi är nu och vilka riskerna är, säger Ann Linde.

Tobaksjätten Swedish Match anser att förbudet strider mot grundläggande principer inom EU, som varors fria rörlighet över gränserna i unionen. När domstolen i Luxemburg tar upp frågan till behandling ännu en gång, en förhandling äger rum på torsdagen, är bakgrunden brittisk.

Bolaget har tagit strid mot de brittiska tobakslagarna som grundas på det gällande EU-direktivet om tobak. En brittisk domstol har begärt ett så kallat förhandsavgörande, en tolkning av lagens förenlighet med EU-rätten. De brittiska lagarna förbjuder försäljning av snus i landet, det vill säga det som EU:s tobaksdirektiv föreskriver för alla EU-länder utom Sverige. Sverige har ett undantag, som tillåter försäljning här, men förbjuder export.

- Jag tror att vi har förutsättningar att få gehör den här gången än 2004, säger Patrik Hildingsson, talesperson för Swedish Match och jämför med ett av de tidigare försök bolaget har gjort för att ändra EU-rätten.

Kritiserar regeringen

Men, säger han, även om det juridiska enligt honom talar för bolagets linje handlar det också om politik. Han konstaterar att den svenska regeringen inte intervenerar, som det heter på domstolsspråk, vare sig i målet eller på Swedish Matchs sida.

- Det ger oss ett sämre utgångsläge, det kan bara hända i Sverige, säger Patrik Hildingsson.

På motståndarsidan i Luxemburg står EU-kommissionen och de övriga EU-institutionerna, samt några av EU:s medlemsländer.

Hildingsson kallar det "anmärkningsvärt" att den svenska regeringen inte vill ligga på EU för att hans bolag och andra svenska snustillverkar ska få sälja snus i andra EU-länder. Inte minst utsikterna till fler jobb och stora exportinkomster borde locka, hävdar han.