Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionen ger möjlighet att betala ut EU-stöd till bönder som drabbats av torkan tidigare än vanligt. Arkivbild.

EU ger grönt ljus för snabbt stöd till bönder

EU-kommissionen lättar på regelverket och ger möjlighet att snabba på utbetalningar till de bönder som drabbats av torkan.

På torsdagen gav EU-kommissionen besked om att man lättar på sitt regelverk när det gäller jordbruksstöd. Bönder kan nu få upp till 70 procent i direktersättning och 85 procent i landsbygdsstöd utbetalt två månader tidigare än vanligt, i oktober i stället för i december.

- Det är bra att kommissionen även ändrar möjligheten att få direktersättningarna tidigare, vilket varit rörigt i regelverket. Sedan är frågan om kontroller måste vara genomförda dessförinnan, det brukar vara ett problem att det är ett krav för att få direktersättning, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Regeringens aviserade ett krispaket på 1,2 miljarder kronor och har haft för avsikt att betala ut 400 miljoner stödkronor i år. De pengarna kan nu också komma att betalas ut tidigare, tror Lars-Erik Lundkvist.

- Det svenska krisstödet skulle bli ett tillägg till den ordinarie EU-utbetalningen. Om Sverige nu utnyttjar möjligheten att betala ut stödet i oktober i stället för i december så vore det rimligt att även extrapengarna från regeringen kommer bönderna till del tidigare, säger han.