Den tidigare arbetsmarknadsministern, numera EU-kommissionären Ylva Johansson, kommer till riksdagens KU den 23 oktober för att frågas ut om styrningen av Arbetsförmedlingen under sin tid som minister.
Den tidigare arbetsmarknadsministern, numera EU-kommissionären Ylva Johansson, kommer till riksdagens KU den 23 oktober för att frågas ut om styrningen av Arbetsförmedlingen under sin tid som minister. Bild: Olivier Hoslet

EU-kommissionär ska grillas i KU

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson ska frågas ut i KU den 23 oktober om hanteringen av Arbetsförmedlingen, under tiden som arbetsmarknadsminister. Förutom Johansson har KU kallat sex ministrar inklusive statsministern till höstens utfrågningar.

ANNONS

Normalt sker utfrågningarna i de årliga granskningarna på våren, men som så många andra fick riksdagen och konstitutionsutskottet (KU) ändra sina planer på grund av pandemin. Nu sker granskningen av regeringen och statsråden, och uppföljningen av de KU-anmälningar som kommit in, denna höst istället.

Förutom Ylva Johansson och statsminister Stefan Löfven (S) har KU även bett finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), näringsminister Ibrahim Baylan (S), utrikesminister Ann Linde (S) samt försvarsminister Peter Hultqvist (S) avsätta tid i kalendern för att svara på frågor från ledamöterna.

Ärendena det gäller handlar bland annat om hur regeringen följer upp beslut som riksdagen tagit om hur pengar i budgeten ska användas. Det handlar om pengar till energiforskning, om ministrars och regeringens hantering av uppgifter som rör Iraks försvarsminister al-Shammari (som var folkbokförd i Sverige) samt statsministerns uttalanden om tidigare ställningstaganden i KU.

ANNONS

Det gäller även uttalanden som Per Bolund gjorde om Swedbank och eventuella amerikanska sanktioner mot banken och regeringens agerande med anledning av en "falsk officer" i Försvarsmakten.

Utfrågningarna inleds med finansministern, den 7 oktober.

Lars Larsson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS