Stalltipset från EU-minister Hans Dahlgren (S) är att Storbritannien lämnar EU på ett ordnat sätt den 29 mars. Arkivbild.
Stalltipset från EU-minister Hans Dahlgren (S) är att Storbritannien lämnar EU på ett ordnat sätt den 29 mars. Arkivbild.

EU-ministern tror på brexit i mars

Trots alla stötestenar tror Sveriges nye EU-minister att Storbritannien kommer att lämna EU på ett ordnat sätt om knappt två månader.

ANNONS
|

Den 29 mars är det tänkt att Storbritannien ska lämna EU, men in i det sista är det oklart om tidsplanen håller. Den brittiska premiärministern Theresa May lyckades inte få stöd i parlamentet för det framförhandlade utträdesavtalet. Tvärtom åkte hon på ett svidande nederlag.

May åker till Bryssel på torsdag för att försöka omförhandla avtalet, men än så länge har de 27 övriga EU-länderna sagt nej och visat enad front.

- Det är inte tal om att omförhandla själva avtalet, säger EU-minister Dahlgren.

ANNONS

Tydligare språk

Däremot kan han tänka sig att EU förtydligar att ingen önskar att man ska behöva använda sig av den nödlösning som förhandlats fram för att hålla gränsen mellan Irland och Nordirland öppen, det som kallas backstop på brexitspråk.

- Kanske skulle vi kunna säga det på ett bättre och tydligare sätt om man önskar något klargörande från brittisk sida, säger Dahlgren.

Frågan är om det räcker för britterna eller om landet kraschar ur EU utan avtal.

- Det finns en betydande risk för avtalslöst utträde, säger Dahlgren.

Om detta skulle hända kommer tullar att införas mot Storbritannien på natten mellan den 29 och 30 mars, en hård gräns uppföras mellan Nordirland och EU-landet Irland och unionen riskerar också att gå miste om de minst 400 miljarder kronor som britterna lovat att betala till EU.

- Det blir dyrt, jobbigt och besvärligt, sammanfattar Dahlgren.

ANNONS

Vill undvika kaos

Men hans huvudscenario är ändå att det i elfte timmen går att komma överens. Varken EU eller den brittiska regeringen önskar ett kaotiskt utträde.

Det talas också om att skjuta upp utträdet för att ge mer tid, vilket Dahlgren kan tänka sig om det finns goda skäl för det. Men han bedömer ändå att Theresa May är angelägen om att leverera den brexit som hon lovat.

- Det är svårt att säga vad som kommer att hända, men mitt stalltips är att vi fortfarande kan räkna med ett ordnat utträde den 29 mars, säger Hans Dahlgren.

TT

Fakta: Utträdesavtalet

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdelseavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds dessutom en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

I ett protokoll till utträdesavtalet finns en reservlösning för Nordirland om ingen annan lösning hittas. Lösningen — kallad backstop — ska förhindra att gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och EU-landet Irland.

Nödlösningen innebär att EU och hela Storbritannien, inklusive Nordirland, ska ingå i ett gemensamt tullområde. Nordirland ska dock även följa EU-krav för den inre marknaden när det gäller varor.

Om avtalet inte godkänns finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och -tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

ANNONS