Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En "överdomstol" vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter har beslutat att delar av FRA-lagen bör prövas igen. Arkivbild

Europadomstolen prövar FRA-lagen igen

Europadomstolens högsta instans Grand Chamber har beslutat att vissa delar i den drygt tio år gamla svenska FRA-lagen bör prövas igen.

Förra sommaren gav Europadomstolen för mänskliga rättigheter efter lång prövning klartecken för FRA-lagen. Lagstiftningen anmäldes redan 2008 av stiftelsen Centrum för rättvisa och efter att lagen reviderats gav domstolen, med vissa förbehåll, klartecken.

Centrum för rättvisa har dock överklagat beslutet och i måndags meddelande en panel vid Europadomstolens "överdomstol", Grand Chamber, att vissa delar i målet bör prövas igen.

FRA-lagen ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna datatrafik som passerar Sveriges gränser i underrättelsesyfte. Centrum för rättvisa hävdar att signalspaningen bryter mot europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och främst artikel åtta som slår fast att "var och en har rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens".

Överdomstolen har kommit fram till att avlyssningen kan beröra all mobil- och internettrafik utan att de berörda informeras. FRA-lagen ger heller inga möjligheter för den som tror sig ha avlyssnats att få besked om på vilka grunder det har skett, enligt domstolen.