Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Arkivbild.
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Arkivbild.

Expert: Regeringens svar vilseledande

Stefan Löfven står på sig om varför regeringen inte berättade sanningen om att Maria Ågren fick sparken. Nu får regeringen kritik av en tung underrättelseexpert som kallar informationen "vilseledande".

ANNONS
|

Stefan Löfven hade under onsdagen en presskonferens i Katrineholm för att presentera att sju myndigheter utlokaliseras från Stockholm. Men frågorna kom bara att handla om Transportstyrelsen och hans avgångna statssekreterare Emma Lennartsson.

Löfven fick då frågan om varför regeringen dolde den verkliga anledningen till att generaldirektören på Transportstyrelsen, Maria Ågren, fick sparken den 19 januari i år.

I en kommentar skrev dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson att man "haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas". Ågren var vid tidpunkten misstänkt för brott och hade gjort avsteg från tre lagar vilket riskerade att hemliga uppgifter som kunde skada rikets säkerhet läckte ut. Det blev känt först ett halvår senare via grävande medier.

ANNONS

"Ett stort problem"

- Vi pratar om sekretessbelagd information. Här har vi ett haveri på en myndighet som kan riskera att hemlig information läcker ut, då springer man inte ut och säger att vi har ett stort problem här med eventuellt läckage för då pekar man ju åt främmande makter eller andra intressenter så de vet var de ska leta efter läckage, sade Stefan Löfven på pressträffen och fortsatte:

- Vi hade naturligtvis planerat för att när förundersökningen var klar och det här var avslutat så långt det kunde, då skulle informationen naturligtvis också ut.

"Inte klargörande"

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, har fått internationella erkännande för sitt arbete. Han skriver i ett mejl att Löfven har rätt om att fullständig information i januari kunde ha förvärrat skadan, men att regeringen samtidigt kunde ha berättat mer.

"Den förklaring som gavs indikerade inte alls allvaret i det inträffade och var i den meningen inte särskilt klargörande, eller mindre välvilligt uttryckt, vilseledande. Förklaringen hade kunnat vara mer klargörande utan att det skadat rikets säkerhet."

ANNONS

Inte heller oppositionen fick veta något om IT-skandalen.

"Vad gäller informationen till oppositionen så hanterar försvarsutskottet fortlöpande känslig information, också sådant som inte kan delges allmänheten", skriver Wilhelm Agrell.

TT
ANNONS