Med ett datorvirus av typen ransomware har hackare lamslagit stora delar av den digitala infrastruktur som används av staden Baltimore. Arkivbild.
Med ett datorvirus av typen ransomware har hackare lamslagit stora delar av den digitala infrastruktur som används av staden Baltimore. Arkivbild.

Experten: Cyberattack kommer drabba Sverige

Med en omfattande cyberattack försöker hackare pressa den amerikanska storstaden Baltimore på pengar. Vitala datorsystem har stängts ner och varken löner eller räkningar kan betalas. Enligt cyberexperten Fredrik Blix är frågan inte om, utan när, en svensk storstad drabbas.

ANNONS
|

Bostadsmarknaden i hela Baltimore står still, ingen kommer åt dokument över fastigheter i staden med omnejd. Räkningar för vatten och andra samhällstjänster går inte att skriva ut. Anställda i stadens förvaltningar riskerar att bli utan lön.

Sedan den 7 maj har de flesta av stadens datorsystem stängts ner av hackare som kräver betalning i bitcoin för att låsa upp dem. Baltimores borgmästare vägrar betala och federala myndigheter har kopplats in, rapporterar CNN.

- Inom de närmaste åren så kommer vi att se något liknande i en större svensk stad, säger Fredrik Blix, expert på it-säkerhet och docent på institutionen för data- och informationsvetenskap vid Stockholms universitet.

ANNONS

- Det finns på många håll initiativ för att bygga så kallade smarta städer där man kopplar upp styrfunktioner i ganska monolitiska system, fortsätter Blix.

Stora konsekvenser

Såbarheter i den säkerhet som ska omgärda offentliga verksamheter skulle vid en framgångsrik attack kunna få stora konsekvenser. Vattenrening, distribution av vatten och el, sophantering och inpassering till lokaltrafik är exempel som Blix ger på system som hackare skulle kunna slå ut.

- På ett sätt är det bra att det här händer i Baltimore, för då kan vi analysera den här händelsen och lära oss av den, säger han.

- Vi måste utgå från att det här händer i Sverige inom 1000 dagar och förbereda oss för det.

ANNONS

Faktum är att det redan har skett, fast i betydligt mindre omfattning än i Baltimore.

- Sådant här har inträffat i mindre skala. Under hösten 2016 och våren 2017 hade vi flera olika ransomware-attacker mot både företag, myndigheter och privatpersoner, men det senaste året har vi inte fått in så mycket, säger Karl Selin, specialist på it-säkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Sårbara system

Nyligen drabbades den stora aluminiumtillverkaren Norsk Hydro av en cyberattack, som enligt företaget kostade företaget uppemot 500 miljoner kronor under årets första kvartal.

De goda nyheterna är att Sverige redan i dag har en ganska bra beredskap för en framtida cyberattack av större format.

- Vi vet vad vi ska göra och hur vi ska städa upp efteråt, säger Blix.

Från MSB satsar man på information, såväl till offentliga verksamheter som till företag.

ANNONS

- Det här inträffar ofta på grund av sårbarheter i systemen. I regel är it-säkerhet något som det jobbas på, säger Karl Selin.

TT

Fakta: Ransomware

Den omfattande attacken mot Baltimore har gjorts med ett så kallad ransomware, på svenska utpressningsprogram, som heter Robinhood.

Efter att olagligen ha installerat ransomware på en dator kan hackare ta filer som gisslan genom att låsa dem med kryptering. För att låsa upp filerna kräver hackarna betalt, ofta i en kryptovaluta som bitcoin.

Med hjälp av Robinhood har hackarna som gett sig på Baltimores förvaltningar lyckats stänga ner en stor del av de tjänster som styrs med hjälp av operativsystemet Windows.

Källa: CNN, Microsoft

ANNONS