Domen mot 31-åringen är ett fall framåt, enligt polisen.
Domen mot 31-åringen är ett fall framåt, enligt polisen.

Experter: Domen viktig signal till alla offer

Våldtäktsdomen mot 41-åringen innebär ett klart fall framåt när det gäller att bekämpa sexuella övergrepp mot barn som sker på nätet, enligt polisen.

ANNONS
|

Han är den person som från svensk polis sida har lett arbetet med att kartlägga, samla bevis och identifiera de utsatta barnen. Lindeberg beskriver övergreppen som det värsta han sett.

- Det finns ju grader i helvetet, men när det gäller de här fyra fallen av grov våldtäkt så har jag svårt att se hur det ska kunna bli värre, säger Jörgen Lindeberg, som tillhör nationellt it-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

ANNONS

Stor betydelse

Domen betyder mycket för alla brottsoffer, säger han. Brotten anmäls ytterst sällan.

- Så fort polisen börjar nysta i ett sådant här ärende ser vi att anmälningsfrekvensen ligger klart under fem procent. Förhoppningsvis innebär det här att barn och unga ser att polisen tar det här på stort allvar. Vi lyckas faktiskt lagföra personer för de här brotten. Det är inte lönlöst att anmäla.

Även kriminologen Nina Rung gläds över domen och de konsekvenser den kan få för polisens arbete.

- Det här innebär att polisen potentiellt skulle kunna få större resurser för att utreda den här typen av brott. Våldtäkt är ett brott där minimistraffet ligger på två år. Om den här domen håller i hovrätten skulle det exempelvis bli enklare att häkta en misstänkt person framöver, säger hon.

"Som ett fysiskt övergrepp"

Hade det inte blivit våldtäkt hade lagen enligt Lindebergs mening behövt ändras.

ANNONS

- Då hade man behövt anpassa lagstiftningen till verkligheten som råder nu. För barn i dag ser ingen skillnad mellan det som sker på nätet och det som sker utanför. Att hoten framförs via en telefon är lika skrämmande som om personen hade stått i samma rum, säger Jörgen Lindeberg.

Forskning visar att barn som utsätts för övergrepp via nätet kan må minst lika dåligt som de som utsätts i verkliga livet.

- Framför allt är det oändligheten i övergreppen – att de aldrig tar slut. För bilderna och filmerna kommer att finnas kvar resten av barnens liv, och det gör att kränkningen blir oerhört stor, säger Caroline Engvall, journalist och författare som skrivit mycket om sexuella övergrepp på nätet.

Snabbare upprättelse

Att övergreppen nu klassas som våldtäkt innebär sannolikt att de hamnar högre upp i polisens högar.

ANNONS

- Det innebär att barnen kan få en snabbare väg till upprättelse, säger Engvall.

Nina Rung ser dock fortsatta problem vad gäller polisens möjligheter att lagföra personer för nätövergrepp.

- I dag kan det ta ett par veckor för polisen att få ut uppgifter om en misstänkt person från internetleverantörerna. Det innebär många gånger att det i slutändan inte går att knyta någon till brottet.

TT
ANNONS