Extremt hög brandrisk – helikoptrar stannar

Det råder extremt höga brandriskvärden i södra och mellersta Sverige. Kulmen av brandrisk ser enligt prognosen ut att nås på söndag.

ANNONS

- Om man drar en linje vid Karlstad, Örebro och Stockholm – söder om den ser vi att vi har brandriskvärden som är bland de högsta vi någonsin har haft, säger David Sundström, talesperson vid Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) i skogsbrandshanteringen.

De så kallade värdena vägs samman av SMHI och bedöms efter exempelvis temperaturer, luftfuktighet, vindförhållanden och prognos till nederbörd. Även om det inte beräknas bli värmerekord i helgen stiger värdena ändå.

ANNONS

- En grund är att det har varit varmt och torrt under en lång tid och så tillkommer vind. Det som är vanskligt är att vindar hjälper till vid spridning av bränder. Det kan gå snabbt, säger David Sundström.

Myndigheten uppmanar till stor försiktighet och att människor ska respektera regler gällande eldningsförbud.

En förlängning av stöd från tyska och litauiska helikoptrar har begärts för att finnas i beredskap under hela nästa vecka.

Medan MSB har avvecklat sitt stöd i branden vid Trängslet i Dalarna fortsätter arbetet vid Kårböle i Gävleborgs län. Där ska det finnas fortsatt mycket internationell personal på plats i dagar framöver.

TT
ANNONS