Dödligt våld mot barn är mycket ovanligt i Sverige. Arkivbild.
Dödligt våld mot barn är mycket ovanligt i Sverige. Arkivbild.

Extremt ovanligt att föräldrar dödar sina barn

Att föräldrar dödar sina barn är mycket ovanligt. I de fall det sker är det ofta någon form av psykisk ohälsa som ligger bakom, säger kriminolog Mikael Rying. Generellt har det dödliga våldet mot barn i Sverige nära på halverats sedan 1990-talet.

ANNONS
|

Enligt polisen tyder allt på att en pappa mördade sina två barn i Sala kommun i onsdags kväll. Han tog sedan sitt liv.

En extremt ovanlig händelse, enligt Mikael Rying, kriminolog på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Ej riktat mot barnet

- Rent generellt kan man säga att det oftast handlar om någon form av psykisk ohälsa, där ibland självmordstankar ingår. Det händer också emellanåt att det sker i samband med, eller efter en separation. Ibland är det ren psykisk ohälsa vilket vi sett flera exempel på de senaste åren med både manliga och kvinnliga gärningsmän som dödat sina barn och sedan begått självmord, säger han.

ANNONS

- Det är väldigt sällan det handlar om ilska riktat mot barnet.

Trots att det många gånger finns signaler utåt mot familjemedlemmar och bekanta, kan det vara svårt att föreställa sig att det kan ske, enligt honom:

- De allra flesta med psykisk ohälsa dödar naturligtvis aldrig sina barn, oavsett hur dåligt de mår.

Minskat kraftigt

Dödligt våld mot barn generellt i Sverige har minskat kraftigt, från att i början av 1990-talet ha legat på tio–tolv fall per år till dagens i snitt cirka fyra fall per år. När det sker är det i nio av tio fall en förälder som är gärningsman, visar statistiken. Undantagen är fall där barn dödats av till exempel kriminellas sprängningar, eller av bekanta.

I ungefär hälften av fallen är pappan förövaren, och i hälften mamman. När pappan är förövare handlar det ofta om äldre barn, och i samband med separation.

ANNONS

Att det dödliga våldet mot barn nästan halverats under de senaste åren kan bero på att socialtjänst, förskola och skola blivit bättre på att göra bedömningar, tror Mikael Rying.

- Vi ligger väldigt lågt vad gäller antal sådana här fall jämfört med till exempel USA. Vi har ett starkt skyddsnät kring barn i Sverige – först har vi mödravården, sedan barnavården, förskola, skola och gymnasiet. Hela vägen till myndig ålder finns det vuxna utanför hemmet som ser barnet.

TT

Fakta: Dödligt våld mot barn

1990–1994: Tio fall per år.

1995–1999: Sex fall per år.

2000–2004: Sex fall per år.

2005–2009: Tre fall per år.

2010–2014: Fem fall per år.

2015–2018: Fyra fall per år (antalet fall 2018 är preliminärt).

Källa: Mikael Rying, Noa, Polismyndigheten.

ANNONS