Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsinbrotten minskar i landet som helhet. Arrangerad bild.

Färre drabbas av bostadsinbrott

Villa- och lägenhetsinbrotten minskar sett över hela landet, men i vissa regioner som Stockholm har de tvärtom ökat över 20 procent. Hjälp kan komma från oväntat håll: kennelklubbar och trafikskolor.

I de nordligaste länen minskade villainbrotten med 26 procent om man jämför fjolårets siffror med 2015. Åt rätt håll har utvecklingen också gått i länen längst i söder, där inbrotten gått ned med 37 procent, visar ny statistik från polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Göran Landvall, kommissarie vid Noa, påminner om att det bakom siffrorna finns drabbade människor:

- I Stockholmsregionen innebär det ju de facto 1 500 fler brottsoffer än under 2015, och det är ju rätt många.

Internationella ligor

Att bostadsinbrotten i stor utsträckning begås i Stockholmstrakten har vissa självklara orsaker, som att tjuvarna gärna väljer tättbebyggda områden.

- I Stockholm angör också många färjor österifrån, och det är därifrån många av tjuvarna – internationella ligor – kommer, säger Landvall.

Den framgångsrika inbrottsbekämpningen i norr och söder kan delvis förklaras av att de förhållandevis nya kommunpoliserna där bättre har kommit in i sitt arbete, menar Landvall. I Stockholm har omsättningen bland kommunpoliserna varit betydligt större.

- I Stockholmsregionen har de inte fått samma möjligheter, dels internt från sin egen ledning och dels i samarbetet med kommunerna. Det här är ju inte bara en polisiär fråga. Framför allt i det förebyggande arbetet handlar det om olika samhällsaktörer, och där är kommunerna väldigt viktiga, säger han.

Märkning effektivt

Landvall pekar på studier som visar att bostadsinbrotten kunnat minskas med 35–40 procent, där kommunerna aktiverat medborgarna i brottsförebyggande projekt med så kallat märk-dna. Värdeföremål blir då enkelt spårbara för polisen.

Andra lyckade projekt, som prövats i flera kommuner, innebär att trafikskollärare och hundägare engageras för att vara på plats där inbrottsrisken är stor.

- Trafikskolor förlägger då sina övningskörningar dit, och kennelklubbar uppmanar sina medlemmar att promenera där, så att fler ögon och öron kan vara på plats. Det är den viktigaste brottsförebyggande åtgärden över huvud taget: att det är rörelse i området, att det händer någonting. Det gillar inte tjuven och då drar han i väg, säger Landvall.