Allt färre betalar för sin fetmaoperation själv.
Allt färre betalar för sin fetmaoperation själv.

Färre egenbetalda fetmaoperationer

Antalet svenskar som betalar sin fetmaoperation ur egen ficka minskar. Oavsett finansieringssätt är ingreppet som allra vanligast i Dalarna där nästan dubbelt så många fetmaoperationer utfördes som i landet i övrigt.

ANNONS
|

Antalet svenskar som själva betalade för sin fetmaoperation förra året var totalt 1050 stycken, skriver Dagens Medicin. Det är cirka 100 färre egenbetalda operationer jämfört med året dessförinnan.

Siffran är ändå på tok för hög, anser Johan Ottoson, som ansvarar för kvalitetsregistret för fetmakirurgi, Soreg.

- Att över tusen personer ändå betalar själva ser vi som ett utslag för den ojämlika vården vid fetma, även om en del säkert inte uppfyller vanliga kriterier för operation i den offentliga vården, säger han till tidningen.

ANNONS

De regionala skillnaderna är dock stora. Minst egenbetalda operationer gjordes i Värmland, där det utfördes 2,8 egenbetalda fetmaoperationer per 100000 invånare – att jämföra med Skåne där motsvarande siffra var 13,7.

Att betala en fetmaoperation ur egen ficka kostar mellan 55000 och 75000 kronor, beroende på hur lång uppföljning patienten vill ha.

Totalt gjordes runt 5200 fetmaoperationer i Sverige 2018, oavsett finansieringssätt. Det är runt 200 färre än 2017. Toppsiffran, 8600 operationer, noterades 2011.

Operationsfrekvensen förra året var högst i Dalarna med 86 fetmaoperationer per 100000 invånare. Lägst var förekomsten i Sörmland där motsvarande siffra var 32, att jämföra med rikssnittet som var 49 operationer per 100000 invånare.

TT

Fakta: Då är du fet

BMI är en förkortning av engelskans "body mass index", på svenska kroppsmasseindex.

Det är en metod för att med utgångspunkt i vikt och längd beräkna om en person är över-, normal- eller underviktig.

Det beräknas genom att kroppsvikten i kilo divideras med kvadraten på kroppslängden uttryckt i meter.

Resultatet ska vid normal vikt ligga mellan 18,5 och 24,9, men varierar något mellan etniska grupper. Med övervikt menas ett BMI mellan 25,0 och 29,9. Vid ett BMI över 30,0 klassificeras man som fet.

För barn och ungdomar gäller andra gränser, som varierar med åldern.

Källa: NE, Socialstyrelsen

ANNONS