Färre utsläpp i svenskt vatten

Oljeutsläppen minskar i Östersjön. Fartygen har bättre utrustning och är dessutom hårdare övervakade.

ANNONS
|

Historiskt är det avsiktliga utsläpp i samband med tankrengöring i fartygsstråken långt ute till havs som har varit det stora problemet, men den typen av utsläpp minskar hela tiden, enligt Alexander von Buxhoeveden.

Kustbevakningen spanar ständigt efter utsläpp, både med egna fartyg och flygplan och i samarbete med grannländerna. Dessutom är Östersjön satellitövervakad.

Ändå fortsätter de avsiktliga utsläppen.

- De flesta utsläppen är sådana som sker under gång när de gör rent sina tankar, säger Alexander von Buxhoeveden.

ANNONS

Befälhavarna tar kalkylerade risker eftersom de vet att det fortfarande går att komma undan. Är det molnigt syns inte utsläppen på flyg- och satellitbilder. Och även när ett utsläpp upptäcks kan det vara svårt att bevisa vilket fartyg som är källan.

Von Buxhoeveden pekar på flera faktorer som har minskat olycksrisken till sjöss. Sjöfarten har styrts upp i separerade fartygsleder, vilket minskar kollisionsrisken. Samtidigt har fartygskaptenerna tillgång till elektroniska sjökort och andra datastyrda hjälpmedel ombord.

2017 skedde 120 konstaterade utsläpp i svenskt vatten.

TT

Fakta: Utsläpp i svenskt vatten

2017 skedde 120 konstaterade utsläpp i svenskt vatten. 107 av dessa var oljeutsläpp, 13 var utsläpp av andra skadliga ämnen. Den uppskattade mängde utsläppt olja var 32,8 kubikmeter.

2016: 184 utsläpp, 4,1 kubikmeter olja.

2015: 173 utsläpp, 5,3 kubikmeter olja.

2014: 258 utsläpp, 18.2 kubikmeter olja.

2013: 207 utsläpp, 14,4 kubikmeter olja.

Källa: Kustbevakningens årsredovisning 2017

ANNONS