Utbudet av ägg till påsk hotas av ett omfattande utbrott av fågelinfluensa på en gård i Mönsterås. Arkivbild.
Utbudet av ägg till påsk hotas av ett omfattande utbrott av fågelinfluensa på en gård i Mönsterås. Arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Fågelinfluensa hotar påskbordet

1,3 miljoner värphöns måste avlivas och destrueras efter att fågelinfluensan satt sina klor i Sveriges största äggproducent. Äggtillgången i påsk är hotad, befarar Jan-Olof Bohlin, ordförande för Svenska ägg.

ANNONS

Den omfattande spridningen av fågelinfluensavirusen H5N8 och H5N5 som har konstaterats på gården i Mönsterås kommun tros ha kommit från vilda fåglar via ventilationen.

– De sätter sig på takåsen och så suger ventilationen in viruset, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för branschorganisationen Svenska ägg.

Nu befarar han att utbrottet kommer att orsaka äggbrist till påsk.

– Min uppfattning är att det kommer att bli ont om ägg till påsk.

Störst i Sverige

Det drabbade företaget är Sveriges största producent av ägg med cirka 1,4 miljoner värphöns. Efter att viruset tog sig in vandrade det snabbt. Därför måste svindlande 1,3 miljoner fåglar avlivas och destrueras.

ANNONS

För att genomföra sanerings- och desinficeringsarbetet tar Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hjälp av djurorganisationen Blå stjärnan och Försvarsmakten.

– Det är ett väldigt tufft arbete. Man måste få ut hönsen från stallarna, de avlivas där inne, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Sverige har sedan november haft fem konstaterade fall av fågelinfluensa i tamfjäderfäbesättningar. Utöver Kalmar län är Skåne hårt drabbat med en spridning på fyra gårdar.

– Det är tråkigt. Jag tror att det är tre, fyra år sedan vi hade det sist. Sjukdomen går på allt som heter fjäderfä. Just nu har hela Europa stora problem.

"Går inte att trolla"

Det krävs lång framförhållning för att andra producenter ska öka sin produktion. Hönorna flyttas från ett uppfödnings- till ett produktionshus först när de är 16 veckor gamla – därefter tar det ytterligare ett par till fyra veckor innan de börjar värpa, berättar Bohlin.

– Innan de flyttas till äggproduktionshuset måste föregående grupp vara uppslaktad. Dessutom måste huset tömmas och rengöras emellan.

TT: Så det är för sent för att rädda påsken?

– Ja. Det går ju inte att trolla fram djur som inte finns. Och om man hade lyckats med det så ska det finnas hus att sätta dem i, säger han.

ANNONS

Jesper Karlsson/TT

Fågelinfluensavirus

Vilda fåglar (främst andfåglar) anses utgöra den naturliga reservoaren för influensavirus.

Hos vilda fåglar i hela världen cirkulerar en stor mängd olika influensa A-virus utan att orsaka påtaglig sjukdom hos fåglarna. Utbrott orsakade av influensavirus från vilda fåglar förekommer framför allt hos fjäderfä. Andra djurarter kan också smittas av vissa typer av influensa A-virus från fåglar ─ antingen direkt, via fjäderfä ─ eller via andra djurarter.

Det är mycket ovanligt att människor smittas. I en del fall kan viruset också genom mutation anpassas till fortsatt spridning hos dessa arter. Så har till exempel gris, häst och människa utvecklat egna linjer av influensavirus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS