Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försök med tandimplantat på hundar, där en tredjedel av djurens egna tänder dras ut, har väckt stora protester. Men Göteborgs universitet avvisar vädjan om att hundarna inte ska avlivas. Arkivbild.

Försökshundar avlivas trots protester

Djurförsök på sex hundar vid Göteborgs universitet, som ska sluta med avlivning, väcker starka känslor. 80 000 personer har undertecknat ett upprop från Djurrättsalliansen för att stoppa försöken – men både försöken och beslutet om avlivning kvarstår, skriver Aftonbladet.

De sex labradorerna används för försök med tandimplantat. En tredjedel av djurens tänder dras ut. Universitetet hävdar att liknande försök inte kan göras på människor. Verksamheten har godkänts av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd, där forskare, politiker och jurister ingår.

Men försöken har polisanmälts och granskas även av länsstyrelsen. En veterinär som tidigare arbetat på det aktuella laboratoriet kallar försöken "fruktansvärda".

Om två veckor ska de tvååriga labradorerna avlivas, varpå kropparna undersöks som en del av försöket. Det går inte att "byta metoder under resans gång", skriver universitetet i ett mejl till Aftonbladet.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om sammansättning av den djurförsöksetiska nämnden.