Förskolans chefer ska bli rektorer

Förskolechefer ska bli rektorer och fritidspedagoger ska ha yrkeslegitimation. Målet är ett sammanhållet skolsystem och jämlik förskola och fritidsverksamhet.

ANNONS
|

- Vi ser effekten av förskolan när eleverna gör Pisa-testen som 15-åringar. Har man fått en bra förskola har man fått en så bra start att man fortfarande lär sig lättare – men vi vet att jämlikheten brister, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp).

För att säkerställa att alla barn i förskolan lär sig det som står i läroplanen vill Fridolin och regeringen att förskolechefer ska benämnas rektor och genomgå en rektorsutbildning.

ANNONS

- Det är viktigt att stärka ledarskapet, säger Fridolin.

Orimlig skillnad

Förslaget välkomnas av Lärarförbundet som har drivit frågan sedan länge.

- Det krävs ett pedagogiskt ledarskap oavsett åldern på barnen och det har egentligen inte funnits någon rimlig förklaring till den här skillnaden. Sedan är det naturligtvis viktigt att man som rektor i förskolan får utbildning som riktar sig just mot de mindre barnens lärande, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Fritidspedagoger inkluderas

Regeringen vill även införa ett legitimationskrav för fritidspedagoger, på samma sätt som lärarna tidigare fått. Syftet är enligt utbildningsministern att höja fritidspedagogernas status samt göra fritidshemmen till en tydligare del av skolsystemet.

När lärarlegitimationsreformen infördes var det en del otydligheter kring vem som var behörig till legitimationen. Gustav Fridolin lovar att det kommer att gå smidigare till när fritidspedagoger ska inkluderas.

- En utredare har gått igenom vilka som har behörighet och vilka som inte har det. Vilka som har hämtat ut legitimation och vad kraven innebär.

ANNONS

Förslaget är skickat till lagrådet och föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

TT

Fakta: Förslaget

Förskolechefen ska benämnas rektor och gå en obligatorisk befattningsutbildning, likt rektorer i grund- och gymnasieskola. Befattningsutbildningen ska vara genomförd inom fem år efter tillträdesdagen.

Fritidspedagoger ska inte undantas från kravet på legitimation och behörighet. Förslaget gäller endast den som bedriver undervisning. I fritidshemmet arbetar också annan personal som på andra sätt främjar elevernas utveckling och lärande, exempelvis fritidsledare. Den personalen berörs inte av förslaget.

För att alla fritidspedagoger som i dag undervisar i fritidshemmet ska kunna få lärarlegitimation vill regeringen göra en ändring i behörighetsförordningen. Ändringen innebär att en äldre examen på högskolenivå avsedd för arbete i fritidshemmet kan ligga till grund för legitimation.

Källa: Regeringen

ANNONS