Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christos Stylianides är EU-kommissionär med ansvar för humanitärt bistånd och krishantering.

Förslag för att stärka EU:s civilskydd

Sverige har fått viktigt stöd av andra EU-länder i kampen mot de omfattande Skogsbränderna. Nu vill den cypriotiske EU-kommissionären Christos Stylianides stärka unionens civilskydd ytterligare genom förslaget "rescEU". Det skriver han på DN Debatt.

Hjälpen till Sverige har samordnats av EU men består av frivilliga insatser från medlemsländerna. Stylianides förslag innebär i stället att EU äger, hyr eller leasar utrusning som kan användas vid kriser och katastrofer.

"Det innebär operationell kapacitet på EU-nivå som bland annat inkluderar brandflyg, särskilda vattenpumpar, sök- och räddningsinsatser samt fältsjukhus och grupper för akutsjukvård", skriver Christos Stylianides på DN Debatt.

Resurserna ska enligt förslaget spridas ut i unionen.

"Jag menar att resurserna ska finnas decentraliserade, i högriskområden där de snabbt kan tas i bruk. Genom att föra samman resurser och dela på kostnaderna kan vi förvissa oss om att vi har mer kraftfull utrusning i beredskap än vad enskilda medlemsländer skulle kunna rättfärdiga och bekosta på egen hand."