Förslag: Höj kraven för målsägarbiträden

Det blir stopp för nyutexaminerade jurister och för ickejurister att vara målsägarbiträden, enligt en proposition från regeringen.

ANNONS
|

Endast jurister ska kunna förordnas till målsägarbiträden i fortsättningen, men något krav på advokattitel blir det inte, rapporterar Dagens Juridik.

Regeringens proposition "Mer ändamålsenliga bestämmelser om rättsliga biträden" handlar om att skärpa kompetenskraven för målsägarbiträden. Bland annat ska nyutexaminerade jurister inte få vara målsägarbiträden i fall där målsägande är särskilt sårbara, till exempel mål om sexualbrott.

- Utgångspunkten är ju att brottsoffer ska ha ett så gott stöd som möjligt av en lämplig person som har erfarenhet och är utbildad för det ändamålet. Det är ju ett uppdrag som förordnas av domstol och då är det rimligt att det är på det viset, säger advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, till TT.

ANNONS

Hon tycker inte att ett krav på advokattitel är nödvändig.

- Biträdande jurister på advokatbyråer kan mycket väl vara lämpliga målsägandebiträden. De står ju också indirekt under vår tillsyn så att de kan mycket väl vara lämpade, säger Ramberg.

Regeringen vill också införa krav på att rätten ska ge tillstånd för att ett målsägandebiträde ska få sätta någon annan i sitt ställe. Samt införa uttryckliga regler för vad som gäller vid byte av offentlig försvarare – ett byte ska i princip bara få göras om det handlar om bristande förtroende, jäv eller sjukdom.

TT
ANNONS