Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Carlson är gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen.

Förslag om sexköp saknar stöd i riksdagen

Snart måste regeringen lägga fram sitt kontroversiella förslag till riksdagen om att personer som köpt sex utomlands ska kunna straffas i Sverige. Men efter att Kristdemokraternas riksdagsgrupp nu satt ner foten i frågan saknas stöd i riksdagen.

Även om Vänsterpartiet stödjer förslaget krävdes stöd från ytterligare ett parti för att baxa det igenom riksdagen och där var det bara KD kvar att hoppas på.

Men nu har KD:s riksdagsgrupp beslutat sig för att rösta emot, om ett förslag skulle landa på riksdagens bord.

- Med tanke på den skarpa kritiken från lagrådet och flera andra remissinstanser, och att polisen ser svårigheter att tillämpa lagstiftningen, så menar vi att det riskerar att bara bli ett slag i luften, säger gruppledaren Andreas Carlson till TT.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet är emot. Och även om samtliga KD-ledamöter hade röstat för så hade det blivit med minsta möjliga marginal i riksdagen: 175 ledamöter mot 174.

Lagrådet har sagt att lagen kan luckra upp möjligheterna för Sverige att avgöra vad som är straffbart i Sverige. Det kan öppna för att andra länder kan börja straffa gärningar i Sverige, som inte är straffbara här.

Också regeringens egen utredning har avrått från att införa lagen, liksom flera remissinstanser gjort.