Helen Sköld, akvariechef på Havets hus, mäter en småfläckig rödhaj innan utsläppet i havet. Samtliga är födda och uppvuxna på Havets hus i Lysekil.
Helen Sköld, akvariechef på Havets hus, mäter en småfläckig rödhaj innan utsläppet i havet. Samtliga är födda och uppvuxna på Havets hus i Lysekil. Bild: Adam Ihse/TT

Första rockasläppet från Havets hus

För första gången har akvarieuppfödda knaggrockor släppts ut i vattnen utanför Lysekil. De återföljs av fem småfläckiga rödhajar.
– Vi gör det här för att uppmärksamma havets status, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets hus.

ANNONS

"Åhhhh", låter det från den yngre delen av åhörarna på den gamla ångbåtsbryggan i Lysekil när den nära halvmetern långa småfläckiga rödhajen tas upp ur en genomskinlig transportlåda av akvarieteknikern Ove Bengtsson.

Den slingrande hajen flyttas över till en annan mindre låda som hissas ned i en korg längs kajkanten till väntande dykare i vattnet som tar ned fisken på fem meters djup för att släppa den fri. Efter några sekunder av lätt nervös väntan återvänder dykaren till ytan och ger tecken med fingrarna: allt har gått bra. Hajen utforskar bottnen och kommer förhoppningsvis att senare söka sig till djupare vatten.

ANNONS

Det är hajsläpp från havsakvariet Havets hus. En återkommande evenemang sedan seklets början. Årets höjdpunkt är att hajarna får sällskap av två knaggrockor.

– Vi gör det här för att uppmärksamma havets status och vill öka det lokala beståndet av både rockor och hajar, säger Helen Sköld.

Friska ekosystem efterlyses

Innan rockor och hajar släppts fria har de både mätts och vägts. Under den proceduren tillstår Helen Sköld att uppfödning och utplantering av rockor är kostsamt och resonerar om vilken lösning som är bäst för att rädda dem.

– Den bästa lösningen vore att vi hade friska ekosystem från början, konstaterar hon.

För knaggrockan har det inte så lätt. Det är förbjudet både fånga och landa den, men många knaggrockor fastnar i trålfiskenäten och överlever inte den upplevelsen. De småfläckiga rödhajarna klarar en trålning bättre, 80 procent av dem överlever trycket som uppstår när fiskarna packas samman i en trål.

Knaggrockorna har ytterligare en svaghet: de växer långsamt och det tar minst sex år innan de blir könsmogna. Havets hus har därför beslutat sig för att ge knaggrockan en hjälpande hand med tillökningen och sedan 2015 har det, med stöd från Världsnaturfonden (WWF), fötts upp rockor i havsakvariet.

Ingen fara för badare

Den badare som tycker det låter läskigt med fullvuxna nästan meterlånga hajar med vassa tänder och en och en halv meter breda rockor med taggar på ryggen i vattnet, kan dock känna sig lugn. De vistas helst på djup om 50 meter eller mer.

ANNONS

Både rockor och hajar har mer att frukta av människan.

– Tyvärr hotas många arter fortfarande av ohållbara fiskemetoder, överfiske och annan exploatering. Vill vill att en större andel, 30 procent, av havet ska skyddas. I dag är bara 7,5 procent av havet skyddat, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS