Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Försvarsmakten bygger ett "digitalt slagfält" för att öva på cyberkrigföring. Arkivbild.

Försvaret bygger upp ett "digitalt slagfält"

Snart har Försvarsmakten en fullskalig övningsanläggning för cyberkrigföring. En så kallad cyber-range står klar inom ett år, rapporterar SVT Nyheter.

En cyber-range består enkelt uttryckt av en serverhall där man kan efterlikna it-system att attackera eller försvara sig emot.

- Den är ett självklart inslag i modern krigföring. Den som inte har den här kapaciteten har ett klart underläge i ett eventuellt krig, säger Patrik Ahlgren, överste och chef för Försvarsmaktens sektion för cyberförsvar, till SVT.

Han ansvarar för utvecklingen av en offensiv cyberförmåga, som att kunna ta sig in och manipulera eller lamslå delar av andra länders it-system. Var hallen kommer att byggas upp vill han inte säga.

Sofistikerade attacker

- Jag kan inte kommentera metoder, antaganden och vilka scenarier som vi tittar på.

Statliga cyberattacker mot viktiga svenska system ökar och blir alltmer sofistikerade, skrev Försvarets radioanstalt (FRA) i sin årsrapport för 2018. Enligt FRA finns det konkreta exempel på att främmande makt troligen lyckats stjäla information.

- Vi kan inte gå in på specifika exempel men vi har flera sätt att se det, bland annat genom vårt varningssystem TDV som vi installerat hos viktiga samhällsfunktioner, sade Fredrik Wallin, talesperson på FRA, till TT tidigare i år.

"Väldigt mycket skada"

Även den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must har varnat för storskaliga cyberattacker, mot bland annat det svenska elnätet.

- Man kan ställa till med väldigt mycket skada på cyberarenan. Det är fortfarande ganska nytt för oss och våra sårbarheter är fortfarande väldigt stora där, sade Musts chef Gunnar Karlson till TT i början av året.