Efter att talibanerna tog kontroll över Afghanistan har Sverige och andra länder jobbat för att evakuera tidigare lokalanställda afghaner. Arkivbild.
Efter att talibanerna tog kontroll över Afghanistan har Sverige och andra länder jobbat för att evakuera tidigare lokalanställda afghaner. Arkivbild. Bild: Ahmad Halabisaz/AP/TT

Försvarsanställda med familjer evakuerade

Åtta personer som varit anställda av Försvarsmakten finns bland den grupp som evakuerades från Afghanistan på lördagen, uppger källor till Sveriges Radio Ekot.

ANNONS

Det handlar om tolkar och andra lokalanställda. De har med sig sina familjer och befinner sig nu i ett arabland, enligt radion.

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare bekräftat att Sverige genomfört en ny evakuering.

"En grupp afghanska medborgare med koppling till Sverige, däribland tidigare anställda på Försvarsmakten, inklusive tolkar, har nu evakuerats från Afghanistan", skrev hon till TT i lördags.

"Vi arbetar för att hjälpa fler liknande grupper med koppling till Sverige att ta sig ut ur Afghanistan."

Utrikesdepartementet (UD) är med säkerhetshänsyn som motivering i övrigt knapphändiga i sin kommunikation om evakueringen.

UD kunde ännu vid 15.30-tiden på söndagen inte bekräfta hur många de evakuerade personerna är, när de anländer till Sverige eller hur resan går till.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS