Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förtroendet för Centerpartiets partiledare Annie Lööf har rasat. Arkivbild.

Förtroendet för Lööf rasar – Busch Thor rusar

Väljarnas förtroende för Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund rasar medan Kristdemokraternas Ebba Busch Thor stiger som en raket.

Novus har mätt stödet för partiledarna hos allmänheten. Förändringarna i förtroende har i flera fall ändrats markant sedan augusti, strax före valet, då den senaste mätningen gjordes.

I dag svarar 33 procent av väljarna att de har "ganska stort eller mycket stort förtroende för" Ebba Bush Thor, vilket är en ökning med 13 procentenheter sedan förra mätningen i augusti. Hon har därmed lika starkt stöd i opinionen som Stefan Löfven som ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

Kan ändras snabbt

- Stödet från andra partiers väljare kan ändras snabbt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet.

Han understryker att den här typen av undersökning inte säger något om en partiledare är till fördel eller nackdel för sitt parti. I stället speglar de kraftiga svängningarna i undersökningen hur relationerna mellan partierna nu kan vara på väg att ändras när partierna tvingas inleda nya och ovanliga samarbeten.

- Här har spelplanen ändrats. Personerna är desamma, men de har, kanske, tagit nya beslut som gör att spelplanen mellan partierna ändras. Och då händer något i väljarsympatierna. När man uppfattar att andras partiledare agerar på ett sätt som kan gynna det egna partiet, då är steget mycket närmare att uppfatta de partiledarna som bra, säger han.

Som exempel tar han den tidigare enade Alliansen, där partiernas väljare överlag gav positiva omdömen också om de andra partiernas ledare. På samma sätt är det möjligt att Sverigedemokraternas väljare nu i högre grad uppskattar Ulf Kristersson och Ebba Bush Thor, eftersom de visat sig villiga att acceptera Sverigedemokraternas stöd.

Tydlighet viktigt

- Det är inte förvånande att de som har varit tydliga om hur de kan tänka sig bilda regering får högre stöd. Eller att Centern och Liberalerna tappar eftersom de varit mycket mer oklara om vilken regering man kan tänka sig.

Men det kan ändra sig snabbt.

- I nästa vecka kanske Annie Lööf ingår i en regering med socialdemokraterna, ja då kommer hon antagligen också att få positiva omdömen från socialdemokratiska väljare som hon antagligen inte får i dag.

TT har sökt Liberalerna för en kommentar. Centerpartiet avstår från att kommentera undersökningen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel beställare av undersökningen.