I fjol omkom 75 personer i bränder, enligt preliminära siffror. Arkivbild.
I fjol omkom 75 personer i bränder, enligt preliminära siffror. Arkivbild.

Få omkomna i bränder i fjol

Antalet människor som dör i bränder i Sverige verkar ha minskat kraftigt – trots en ökande befolkning. Enligt preliminär statistik från MSB omkom 75 personer i bränder förra året.

ANNONS
|

- Det är inga säkerställda siffror utan det kan förändras både uppåt och nedåt, säger Mattias Strömgren, olycksutredare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Han säger att myndighetens bedömning är att det kommer bli ett lågt antal omkomna i bränder för 2018 jämfört med tidigare år. Enligt MSB:s statistik omkom 105 personer i bränder under 2016 och 110 personer under 2017.

- Vi har ett långsiktigt arbete som pågår för att stärka brandskyddet för privatpersoner, framför allt i bostäder, säger Mattias Strömgren.

ANNONS

- Samtidigt är det svårt att säga något utifrån ett enskilt år.

Däremot går det att konstatera att det finns en långsiktig nedåtgående trend när det gäller omkomna i bränder, säger han. I början av 2000-talet omkom till exempel mellan 150 och 160 personer om året.

- Och nu är det dessutom en ungefär en miljon invånare fler i Sverige. Särskilt med hänsyn tagen till befolkningsutvecklingen är det en tydlig nedgående trend för dödsbränderna, säger Mattias Strömgren.

Det finns ett antal utmaningar inför framtiden, till exempel att den svenska befolkningen blir äldre och många bor ensamma.

TT

Fakta: Omkomna i bränderna de senaste tio åren

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

ANNONS