Facebook-virus sprids - så får du bort det

Ett virus där du får en länk eller en bild på dig själv skickad till dig sprids nu på Facebook-appen Messenger. Men som tur är går det att bli av med det.

ANNONS
|

Ett nygammalt virus har börjat sprida sig på via Facebooks meddelande-app Messenger. Viruset som liknar det som spred sig tidigare i år, vilketMetrorapporterade om, manifesterar sig på olika sätt.

Flera har rapporterat att man har fått en länk från en vän som leder till en hemsida som påminner om Youtube och en video som benämns som (18+) Video. När man sedan klickar för att titta på videon ombeds man installera ett webbläsartillägg, vilket alltså är själva viruset. Andra har även rapporterat om att dehar fått en bild på sig själva skickade till sig som en länk. När man sedan klickar på länken ombeds man gå vidare.

ANNONS

Huruvida viruset endast drabbar Google Chrome-användare är i nu läget oklart.

Går att få bort

Har man väl drabbats av viruset finns det en metod för att få bort det,enligt Metro. Om du har råkat installera tillägget i din webbläsare kan du ta bort det på följande sätt.

Så här kan du göra det på en Windows-dator:

1.Avsluta webbläsaren Chrome. 2.Gå till den här mappen på hårddisken: C:\Users\DITTANVÄNDARNAMN\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\ 3.Ta bort mappen som heter: ckodnnokennobkojocomngeambodkfok 4.Starta Chrome igen och skriv följande i adressfältet: chrome://Extensions i adressfältet. 5.Kolla om tillägget 45to57 finns där. Om det är så ska du klicka på soptunnan bredvid för att ta bort det – därefter ska du börja från steg ett. Finns det inte kvar så är det borta.

Så har kan du göra det på en Mac-dator:

1. Avsluta webbläsaren Chrome. 2.Klicka på förstoringsglaset längst upp till höger, skriv in terminal och tryck på enter. 3.Kopiera av följande text och klistra in i fönstret: rm -rf ~/Library/Application Support/Google/Chrome/Default/Extensions/ckodnnokennobkojocomngear 4.Tryck på enter – nu ska viruset tagits bort. 5.Starta Chrome igen och skriv detta i adressfältet: chrome://extensions/ 6.Kolla om tillägget 45to57 finns där. Om det är så ska du klicka på soptunnan bredvid för att ta bort det – därefter ska du börja från steg ett. Finns det inte kvar så är det borta.

ANNONS
ANNONS