Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det brinner fortfarande i svenska skogar. Arkivbild.

Faran för skogsbrand inte över

Det brinner fortfarande i torra marker i södra Sverige, och risken för bränder bedöms fortfarande som hög på många platser – trots regn.

Räddningstjänsten arbetar fortfarande med släckningsarbetet vid den skogsbrand som rasade i Tjällmo utanför Motala för några dagar sedan.

- Vi kommer vara tio personer som jobbar i natt och kontrollerar branden så att den inte blossar upp, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Runt 240 hektar skog har brunnit men exakt hur stort området är som brinner just nu är svårt att avgöra. En viss mängd regn har fallit i trakterna men inte tillräckligt för att göra någon väsentlig skillnad, säger Daniel Agerhult.

Stor brandrisk

Totalt larmades brandkår runt om i landet om 38 ärenden som gällde brand i terräng under tisdagsdygnet.

April var en väldigt brandhärjad månad. 1 658 bränder i terräng rapporterades, mot 612 stycken under samma månad i fjol.

Brandfaran ser också ut att fortsätta vara stor. Några droppar regn har kommit, men fortfarande är risken för skogsbränder i markerna i södra Sverige hög, berättar Lovisa Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

- Det är fortfarande torrt i luften och i markerna på många håll, säger hon.

Under dagen har ett regnväder passerat ned över landet, vilket kan göra att risken minskar. Men det kommer att variera mycket lokalt, konstaterar hon.

Förbjudet att elda

På många platser råder eldningsförbud. Kronobergs länsstyrelse, Blekinge länsstyrelse, Östergötlands länsstyrelse och Jönköping länsstyrelse har beslutat om eldningsförbud.

Flera kommuner i Skåne har tagit samma beslut och i Skåne avråds också från att elda utomhus. Även länsstyrelserna i Stockholm, Uppsala, Värmland och Örebro avråder från eldning utomhus.

Gräsbrandsrisken har avtagit något vartefter det nya, gröna gräset vuxit upp. Delar av Götaland och Svealand har dock fortfarande hög risk för gräsbränder.