Många Halloweensaker innehåller farliga ämnen, enligt Kemikalieinspektionen.
Många Halloweensaker innehåller farliga ämnen, enligt Kemikalieinspektionen. Bild: Terje Bendiksby

Farliga ämnen i leksaker – Halloweensaker värst

Plastleksaker, slajm och utklädningskläder innehåller olagligt mycket farliga ämnen, enligt en granskning av Kemikalieinspektionen. Värst är Halloweenartiklarna.

ANNONS
|

Kemikalieinspektionen har undersökt 297 leksaker och barnprodukter. 15 procent av dem innehöll olagligt höga halter av farliga ämnen.

När det gäller just saker som används vid Halloween, som ansiktsmasker och dekorationer, innehöll en ännu större andel för höga halter av farliga ämnen.

– I de flesta fall innebär ämnena inga akuta risker för barns hälsa, men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för och många av dem har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts för dem under en längre tid, säger Frida Ramström som är inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Näthandel pekas ut

Det handlar om ftalater, som finns i mjuk PVC-plast, som i dockor och badleksaker. Även bly var vanligt förekommande, och då i elektriska produkter. Kadmium, bor och bisfenol A hittades också.

Störst var problemen med produkter som såldes via nätet, troligtvis på grund av att varorna säljs av företag utanför EU, direkt till konsumenterna, så att inget företag ansvarar för att varorna uppfyller kraven i EU-lagstiftningen.

– Mitt råd till konsumenter är att köpa leksaker av bra kvalité och från väletablerade företag säger Frida Ramström. Då minskar du risken att få hem varor med otillåtna ämnen.

Det ska du tänka på

Kemikalieinspektionens råd till konsumenter:

• Köp leksaker och andra varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.

• Köp inte leksaker som saknar CE-märke.

• Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU.

• Om du har köpt en vara som du misstänker innehåller farliga kemikalier, kontakta företaget du har köpt den av.

Källa: Kemikalieinspektionen

ANNONS