FHM: ”Epidemin kan försvinna under sommaren”

Smittspridningen kan börja dala redan nu – och därefter snabbt plana ut till låga nivåer. Det pandemiscenariot både tror och hoppas Folkhälsomyndigheten på framöver.
– Om vaccineringen fortsätter som nu och om man håller i och följer de rekommendationer och det regelverk som finns så ebbar epidemin ut till sommaren, säger generaldirektör Johan Carlson.

ANNONS
|

På torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya scenarier för hur smittspridningen kan komma att utvecklas – från i dag fram till slutet av sommaren.

Under en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (s) visade myndighetens generaldirektör Johan Carlson först upp en kurva över vad som kallas huvudscenario ett, vilket han också framhöll som den mest troliga utvecklingen.

– Ett scenario är att smittspridningen kommer att minska från och med nu, för att sen plana ut till låga nivåer under juni-augusti. Det scenariot utgår från att kontakter hålls på en likadan nivå som under våren och att vaccineringen fortgår som planerat.

"Om vaccineringen fortsätter som nu och om man håller i och följer de rekommendationer och det regelverk som finns så ebbar epidemin ut till sommaren”, säger generaldirektör Johan Carlson.
"Om vaccineringen fortsätter som nu och om man håller i och följer de rekommendationer och det regelverk som finns så ebbar epidemin ut till sommaren”, säger generaldirektör Johan Carlson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kurvan över huvudscenario två pekar däremot åt rakt motsatt håll. Enligt Johan Carlson är det allmänhetens agerande som avgör vilken riktning som väntar.

ANNONS

– Om vi inte klarar av att hålla god distansering, och antalet kontakter ökar, då bedömer vi att smittspridningen kommer gå en annan väg. Då ser vi att vi får en ökad smittspridning från och med nu och en bra bit in i juni. Sen sjunker den ganska brant när vi får effekt på vaccineringen.

LÄS MER:Vårdcentralernas kamp om patienter – lockar med coronavaccin trots förbud

Inte prognoser

Johan Carlson poängterade att det handlar om scenarier – och inte prognoser.

– Scenarierna bygger på parametrar som vi själva fastställer och anser rimliga. De är tänkta som ett stöd och underlag för hälso- och sjukvården, omsorgen, smittskyddet och andra berörda verksamheter när de planerar sitt arbete, säger han och berättar att de bland annat har vägt in rapporterade fall, förekomst av virus och antikroppar, förväntad vaccinationsgrad hos befolkningen och förväntad kontakt mellan människor under vår och sommar.

Socialminister Lena Hallengren påpekade att läget fortfarande är allvarligt, trots att smittspridningen är på väg ner.

– Men jag tycker att det är väldigt glädjande att få de här scenarierna och känna att det finns mycket hopp. Men det är inget som händer av sig själv. Det tycker jag är viktigt att understryka – det är tillsammans som vi kan få det här att slå in.

ANNONS

LÄS MER:Överläkaren: Rätt att inte prioritera vaccin till överviktiga

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS