Årets Nobelpristagare i fysik fick beskedet om priset i pausen under en pågående föreläsning.
Årets Nobelpristagare i fysik fick beskedet om priset i pausen under en pågående föreläsning. Bild: Ola Torkelsson/TT

Fick beskedet under föreläsning – sade inget

Årets Nobelpristagare i fysik, fransksvenska Anne L’Huillier, fick beskedet om priset i pausen under en pågående föreläsning. Hon fortsatte sedan sin föreläsning – utan att kommentera saken för studenterna.

ANNONS

Först när det ringde för tredje eller fjärde gången under föreläsningen kunde hon ta samtalet, berättar hon för Sveriges Radios Vetenskapsradion. Och då bad hon Nobelkommittén att hålla sig kort, eftersom hon ville återgå till sin undervisning.

– Den sista halvtimmen av min föreläsning var lite svår att genomföra, säger hon till radion.

I ett inlägg på X (tidigare Twitter) beskriver också en student hur det hela gick till:

"Hon hade telefonen avstängd under föreläsningen och fick beskedet i pausen. Fortsatte sedan att föreläsa utan att bekräfta något för oss. Det var dock lite skakigt och jag tror inte att någon kunde ta in vad hon sa", skriver studenten och lägger upp en bild där Anne L’Huillier är i full färd med att hålla en presentation om "finstruktur i väte".

ANNONS

Studenten skriver att L’Huillier dock var "märkbart pirrig och glad" under föreläsningen – "så hon fick en liten snabb applåd av oss ändå".

Anne L’Huillier, fransksvensk forskare verksam vid Lunds universitet, delar priset med Pierre Agostini och Ferenc Krausz för arbetet med "attosekundpulser".

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS